У шельф Чорного моря можуть вкласти 20 млрд. грн.

Понеділок, 2 квітня 2007, 17:20

Загальний обсяг інвестицій у розвідку і видобуток на шельфі Азовського та Чорного морів може скласти 20 млрд. грн.

Про це заявив голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк, додавши, що біля десятка іноземних нафтогазовидобувних компаній ведуть переговори з "Чорноморнафтогазом" про спільну роботу на шельфі.

"У закордонних компаній великий інтерес. Вони прагнуть вийти на шельф на будь-яких умовах і закріпитися у видобутку", – заявив Присяжнюк.

Для того, щоб стимулювати приплив інвестицій та збільшити видобуток, керівництво "Чорноморнафтогазу" лобіює зниження рентної плати на морський видобуток.

Реклама:

Особливий інтерес до українського шельфу виявляють російський "Газпром", австрійська компанія OMV, турецька Turkiye Petrolleri та американська Vanco.

Глава "Чорноморнафтогаза" заявив, що на минулого тижня з "Газпромом" підписано протокол намірів про спільну розробку площі Паласа, розташованої на шельфі Чорного моря. Через те, що це родовище розташоване в територіальних водах Росії та України, можливий тільки спільний видобуток вуглеводнів на площі Паласа.

У "Чорноморнафтогазі" говорять, що після протоколу буде підписаний міжурядовий договір, який варто затвердити у Верховній Раді.

"Потім приступимо разом з "Газпромом" до розробки цього родовища", - пообіцяв Присяжнюк.

Слід зазначити, що глибина моря в районі площі Паласа досягає 500 м.

Джерело в "Чорноморнафтогазе" зазначило, що в компанії немає технологій та обладнання для роботи на таких глибинах.

"Немає їх і в "Газпромі", тому якщо приступлять до роботи, то в будь-якому випадку залучать іноземців", - сказало джерело. За словами Присяжнюка, є компанія, що готова найближчим часом вкласти 2 млрд. грн. у видобуток. Але він відмовився назвати її.

Досвід роботи на великих глибинах є в американської компанії Vanco. За словами глави "Чорноморнафтогазу", зараз уже готовий урядовий варіант угоди про розподіл продукції, і його передають американцям. "Тепер 60% видобутку дістанеться Україні, 40% - нададуть Vanco", - сказав Присяжнюк.

Ще одним партнером може виявитися канадська компанія Shelton Canada Corp, з якою "Чорноморнафтогаз" співпрацює понад рік. Канадці недавно завершили буріння першої розвідницької свердловини в Азовському морі. На неї Shelton витратив 7 млн. грн., але свердловина виявилася порожньою. Можливо, для компенсації втрат, канадцям запропонують розвідку на Паласі, де ймовірність успіху вище.

"На шельфі Чорного моря з 10 пробурених свердловин 5 виявляються успішними. При тому, що у світі середнім вважається показник у 3 продуктивні свердловини", - сказав Присяжнюк.

Для того, щоб стимулювати інвестиції в ризиковану галузь, "Чорноморнафтогаз" має намір знизити податки. За словами Присяжнюка, уже є "розуміння" віце-прем'єра Миколи Азарова.

"На засіданні уряду в травні ми доб'ємося податкових преференций. У першу чергу - зниження ренти на видобуток газового конденсату", - пообіцяв Присяжнюк.

Через підвищення цього року ренти на 25%, у січні компанія відмовилася від продажу добутого газового конденсату, тому що продавати його довелося б у збиток.

За прогнозною оцінкою Мінпаливенерго, запаси українського шельфу складають 4-6 трлн. куб. м газу. Ці ресурси розподілені в такий спосіб: близько 80% - у Чорному морі, 20% - в Азовському. Ресурси площі Паласа оцінюються в 157 млрд. куб. м газу.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!