Більшість росіян хочуть симбіоз вільного ринку та соціалізму

Четвер, 19 квітня 2007, 16:00

Більшість росіян думають, що демократичним завоюванням у країні нічого не загрожує, і держава має потребу в стабільності та реформах еволюційного характеру, а не кардинальних змінах в економічному та політичному житті, показують дослідження соціологів.

Відповідно до результатів опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), 64% громадян вважають, що Росії потрібні не швидкі зміни в економіці і політиці, а стабільність та еволюційні перетворення.

29% опитаних не підтримують подібну точку зору. 45% росіян воліли б, щоб соціально-економічний лад у Росії поєднав у собі елементи і ринкових, і соціалістичних відносин, 28% - щоб в основі ладу були б ринкові відносини, 18% висловилися за відновлення соціалістичного ладу, що діяв за часів СРСР.

Крім того, за даними ВЦВГД, 54% росіян упевнені, що підсумки приватизації 90-х років варто переглянути, тому що вона була багато в чому несправедлива та незаконна.

Реклама:

36% не згодні з цим, на їх погляд, перегляд підсумків приватизації не потрібен, оскільки може викликати серйозні конфлікти в країні.

66% респондентів думають, що демократичним завоюванням у Росії ніщо не загрожує, наводиться порядок, країна йде вірною дорогою. 20% опитаних дотримуються протилежної думки, вважаючи, що існує небезпека встановлення авторитарного режиму.

У ході опитування з'ясувалося, що 54% росіян висловилися за максимальне обмеження в'їзду до Росії громадян з інших країн, оскільки ті створюють недостачу робочих місць для росіян і загострюють криміногенну обстановку.

41% респондентів вважають, що варто використовувати професійний, культурний потенціал приїжджих для блага країни, тому потрібно не перешкоджати в'їздові мігрантів, а ефективно регулювати міграційні потоки.

67% респондентів указали на те, що відносини Росії з країнами колишнього СРСР повинні бути такими ж, як з будь-якою іншою країною світу. Відсоток прихильників цієї думки за три роки зріс.

Результати опитування ВЦВГД, що проводилося 20-21 січня 2007 року серед 1600 чоловік у 153 населених пунктах у 46 областях, краях та республіках Росії, оприлюднені в четвер у Москві.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!