New Scientist: Біопаливо небезпечніше для життя, ніж бензин

Четвер, 19 квітня 2007, 16:46

Використання етанолу як палива для двигунів внутрішнього згоряння може призвести до збільшення смертності населення.

До такого висновку прийшов Марко Джакобсон зі Стенфордського університету в Каліфорнії (США), який склав модель викиду автомобілями продуктів згоряння палива до 2020 року на території США при використанні спирто-бензинової суміші, яку називають також біопаливом.

Забруднюючі речовини, які потрапляють до атмосфери з вихлопних газів, у США щорічно приводять до смерті майже 10000 чоловік, а також виникненню респіраторних захворювань і рака ще в тисяч людей.

Використання паливної суміші E85, яка складається з 85% етанолу й 15% бензину, може збільшити щорічний показник смертності в США на 185 чоловік.

Реклама:

Причиною більшої небезпеки використання етанолу є викид в атмосферу незгорілого в циліндрі C2H5OH, який під впливом сонячного випромінювання руйнується, після чого його складові частини формують ацетальдегід.

За підрахунками Джакобсона, при використанні етанолу в атмосфері утворюватиметься в 20 разів більше ацетальдегіду, ніж при використанні бензину.

Останній може викликати різке зростання концентрації в навколишньому середовищі озону, що є основною причиною появи смогу.

При цьому менша кількість канцерогенних вуглеводнів у вихлопі автомобілів, що працюють на біопаливі, не компенсують, за розрахунками Джакобсона, шкоди для людини від збільшення концентрації в повітрі озону, повідомляє New Scientist.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!