Бойко: Бензин дорожчає через політичну кризу

Вівторок, 17 квітня 2007, 12:12

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко пояснює збільшення оптових і роздрібних цін на бензин в Україні політичною кризою, яка виникла в країні.

Про це він повідомив в інтерв'ю газеті "Экономические известия".

Зі слів міністра, зростання цін на паливо почалося відразу після підписання президентом Віктором Ющенком указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 2 квітня.

"Ситуація ускладнилася у зв'язку з виходом президентського указу й бажанням трейдерів закласти у вартість палива політичні ризики. Ми досить чітко бачимо це протягом останнього тижня", - сказав Бойко.

Реклама:

Водночас, з його слів, ціни поки не вийшли за верхню межу коридору - 4,07 гривні за літр бензину А-95 (відповідно до формули визначення ціни на нафтопродукти, розробленої аналітичною групою).

"Хіба що подекуди мелькає 4,10 гривні за літр. Але це тільки в Києві, Донецьку й Криму, інші області не дотягують навіть до нижньої межі встановленого коридору. Так що це суто політичні ризики, інших підстав я не бачу", - зазначив Бойко.

Міністр також додав, що, крім політичної складової, присутній сезонний сплеск попиту на нафтопродукти, що спричиняє зростання цін.

"Але це традиційне явище в усьому світі. Уряд з осені перейшов на ліберальний режим регулювання ринку нафтопродуктів", - повідомив він.

Як повідомляло агентство, Міністерство палива й енергетики прогнозує підвищення оптових цін на бензини й дизельне паливо в Україні.

Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров також вважає, що причиною зростання роздрібних цін на світлі нафтопродукти в Києві й східних областях України є політична криза.

Роздрібні ціни на бензин А-95 на АЗС окремих трейдерів з 3 квітня піднялися на 10 копійок за літр до 4, 1-4,15 гривень за літр.

З початку 2007 року великооптові ціни на бензин А-76/80 підвищилися на 24,75%, на А-92 підвищилися на 13,60%, на бензин А-95 підвищилися на 9,65%.

2 квітня Ющенко видав указ про достроковий розпуск Ради й призначення позачергових виборів на 27 травня.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!