"УкрГаз-Енерго" лякає високими цінами, якщо угоди переглянуть

Понеділок, 16 квітня 2007, 14:10

Перегляд існуючої договірної бази щодо поставок природного газу до України може спровокувати чергове підвищення ціни імпортованого до країни енергоносія, вважає голова правління ЗАТ "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін.

"Спроба в черговий раз переглянути діючі домовленості може закінчитися черговими "поступками" - одержимо газ прямо, але за якою ціною? Потрібно усвідомлювати, що ревізія контрактної бази - це завжди ризик", - сказав він в інтерв'ю виданню "Галицькі контракти", опублікованому в понеділок.

Воронін вважає, що уряду України навряд чи вдасться домовитися з російською стороною щодо поставок природного газу за прямими угодами між НАК "Нафтогазом" та ВАТ "Газпром" без його істотного подорожчання.

"Поки що я не бачив в Україні такої людини, що у стані повернути керівництво "Газпрому" до минулих угод і, тим більше, знизити ціну російського газу із запропонованих $230 хоча б до $130 за тис. куб. м... особливо з огляду на публічні заяви "Газпрому" про те, що він ніколи не погодиться прив'язати транзит до поставок газу", - сказав він.

Реклама:

Голова "УкрГаз-Енерго" висловив упевненість, що навіть існуючий рівень відносин між урядами України та Росії не дозволить повернутися до домовленостей у газовій сфері, що діяла до 2006 року.

"Я міркую як менеджер. Ви не змусите свого контрагента повернутися до умов, що самі скасували і які, до того ж, менш вигідні для нього, ніж нинішні", - сказав Воронін в інтерв'ю виданню.

Система поставок природного газу, що діяла до 2006 року, на думку голови правління компанії, була неринковою, однак, безумовно, вигідною для України.

Воронін нагадав, що до 2006 року "Нафтогаз" одержував природний газ по $50 за 1 тис. куб. м у рахунок оплати послуг з його транзиту.

Росія гарантувала поставки 20 млрд. куб. м газу щорічно для споживачів України.

"Нафтогаз", крім Росії, купував природний газ у Туркменістані, а RosUkrEnergo лише надавало послуги з його доставки до кордону з Україною.

"Усю цю, нехай не саму ринкову, систему, на створення якої пішов не один рік, уряд Тимошенко зламав, навіть не задумуючись, що це принесе Україні. Колеги в "Газпромі" довго не могли зрозуміти, що і з якою метою придумала українська сторона, а коли зрозуміли, запропонували Україні і ринкову європейську ціну газу, і нову європейську систему відносин", - сказав Воронін.

Як повідомлявся, "Нафтогаз", "Газпром" та RosUkrEnergo у січні 2006 року підписали ряд нових угод, що регулюють відносини в сфері транзиту та поставок природного газу. НАК перестав отримувати російський природний газ у рахунок оплати послуг з його транзиті, а також купувати газ у Туркменістані та інших середньоазіатських країнах.

Виключне право на поставки природного газу російського та середньоазіатського походження до України отримало RosUkrEnergo. RosUkrEnergo також почала брати участь у поставках природного газу кінцевим споживачам України, створивши з "Нафтогазом України" на території України спільне підприємство "УкрГаз-Енерго".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!