Через ПДВ Україна може залишитися без нафти?

Понеділок, 16 квітня 2007, 17:20

Нафтові компанії проінформували про можливе припинення поставок палива на українські нафтопереробні заводи із червня цього року.

За їх даними, причиною стала заборгованість держави по поверненню ПДВ на суму 276 млн. доларів.

"Укртатнафті" держава заборгувала понад 157 млн. доларів ПДВ. Маючи такий борг, постачальники нафти з Татарстану стверджують, що немає ніякої можливості продовжувати переробку в Україні.

Високопоставлена посадова особа "Татнафта-Україна" попередила про зупинку Кременчуцького НПЗ з початку червня. Офіційних коментарів щодо можливої зупинки підприємства на "Укртатнафті" поки що не надають.

Реклама:

Керівник прес-служби Сергій Біленький відзначив, що цю ситуацію в даний момент відслідковують.

"А неповернення ПДВ – це постійна проблема протягом декількох років. Можу сказати, що зараз підприємство працює стабільно, поставки нафти є", — відзначив він.

На екстреній нараді у віце-прем'єра Андрія Клюєва міністерствам і відомствам було доручено терміново розібратися в ситуації. Експерти вважають, що в нинішній політичній ситуації домогтися повернення настільки значної суми не вдасться, а запобігання чергової кризи на ринку нафтопродуктів можливе лише у випадку прямого втручання прем'єр-міністра.

Клюєв доручив розрахуватися по ПДВ до кінця червня й направив відповідні листи в Мінфін, Мінекономіки й податківцям, у яких повідомив, що якщо ПДВ не погасять, то ці відомства будуть відповідальні за дефіцит на ринку нафтопереробної промисловості. У прес-службах Клюєва, Мінекономіки й ДПА прокоментувати ситуацію не змогли.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!