Süddeutsche Zeitung назвала Ахметова лідером "блакитної революції"

П'ятниця, 13 квітня 2007, 17:00

"Помаранчевий" табір і симпатики президента Віктора Ющенко анітрошки не сумніваються, що "блакитну контрреволюцію" фінансує найбагатша людина України – Рінат Ахметов.

Як пише німецьке видання Süddeutsche Zeitung, бізнесмен оплачує дорогу та харчування прихильників прем'єр-міністра Віктора Януковича, яких тисячами звозять у Київ зі східної України.

У статті говориться, що Янукович та Ахметов – уже давно в одній запряжці. Тим більше, зараз у них є вагомі підстави виступати проти Ющенка, тому що президент виступає за незалежну юстицію, а цього і побоюється Ахметов. У будь-якому випадку, $4 млрд., що приписує йому американський журнал Forbes, він отримав сумнівним способом.

Газета зазначає, що підйом "хресного батька" Донбасу, Ахметова, почався в середині 1990 року. Тоді він переміг у жорсткій боротьбі за перерозподіл державної власності, апогеєм якої став жахливий теракт на футбольному стадіоні Донецька: влітку 1995 року на очах у тисячі глядачів "злетіли в повітря" кілька місцевих політиків та ватажків мафії.

Реклама:

Ахметов вступив у безцеремонну та хитру боротьбу за спадщину загиблих. Кажуть, що ще в юності йому доводилися пробивати собі дорогу ліктями. Так, у Донецьку він знайшов серед місцевих політиків такого ж пробивного союзника, що теж не соромився "фізичних диспутів" і, як і він, був вихідцем із простої родини – Віктора Януковича.

Пов'язує їх і те, що вони обоє в радянські часи були не в ладах із законом і тому мали неприємності з владою. Сьогодні ж Ахметов володіє великими концернами і вважається основним фінансистом очолюваної Януковичем Партії регіонів.

Ахметов також є її членом, безумовно, ще і тому, що депутатський імунітет – це гарний захист від прокуратури.

Варто сказати, що 42-літній Ахметов розуміє, утім, як і Янукович, що промисловість східної України можна модернізувати тільки за допомогою Заходу і що ЄС йому потрібен, як ринок.

"Так що можна сказати, що західні ЗМІ називають цих двох проросійськими фігурами тільки лише через непорозуміння, оскільки вони, як і Ющенко, хочуть значно скоротити залежність України від Кремля. Ахметов навіть взяв на роботу американських піар-радників та адвокатів. Їхнє перше завдання полягає в поліпшенні його іміджу у Вашингтоні, щоб потрібні двері перед ним відкривалися", – підсумувала газета.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!