США закрили Росії шлях до СОТ. Україна може вступити раніше

Середа, 11 квітня 2007, 12:09

Сполучені Штати відмовилися скасувати у відношенні Росії дію поправки Джексона-Веніка, що зриває Москві плани вступу до СОТ.

Цю поправку було прийнято в 1974 році як репресивний документ, що обмежує торгівлю з СРСР, де не дотримувалися права євреїв.

Її дії поширилися й на інші країни СНД. Сьогодні поправку називають застарілою, але американці продовжують використовувати її як метод тиску в переговорах про лібералізацію торгівлі.

Небажання Росії йти на поступки в переговорах про членство в організації змушують Вашингтон зупинити будь-які дії по скасуванню цього обмежуючу торгівлю документу.

Реклама:

"Щоб скасувати поправку Джексона-Веніка у відношенні Росії й запровадити звичайний режим торгівлі із цією країною, необхідно відповісти на одне питання: чи готова на сьогоднішніх умовах СОТ прийняти Росію? Моя думка — поки ні", — цитує агентство France Press Сюзан Шваб, представника США у СОТ.

"Ми хотіли б бачити Росію членом СОТ і сподіваємося, що країна погодиться дотримуватися всіх вимог цієї організації", — сказала Сюзан Шваб, додавши, що "слабкий прогрес" російського уряду в переговорах показує його незацікавленість у швидкому вступі.

Різка заява США була зроблена після того, як міністр економічного розвитку та торгівлі Росії Гєрман Грєф повідомив, що країна планує оформити членство в організації торгівлі до виборів у парламент у грудні або до президентських виборів у березні 2008 року. У Вашингтоні вважають ці строки нереальними, з урахуванням небажання Росії відкрити свої ринки для іноземних компаній.

Без скасування поправки Джексона-Веніка Росія не зможе закінчити двосторонні переговори зі США про вступ до СОТ.

По відношенню до України Вашингтон скасував поправку Джексона-Веніка торік. Трохи пізніше відбулося підписання двостороннього договору зі США про обопільний доступ на ринки. У такий спосіб Україна одержала всі шанси вступити до СОТ раніше Росії.

Ставши членом СОТ раніше Росії, Київ одержить можливість увійти до складу групи переговірників від організації й висунути свої умови торгівлі Москві.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!