Столичні забудовники "захворіли" хмарочосами

Вівторок, 10 квітня 2007, 18:09

Дефіцит вільних майданчиків під забудову, а також висока вартість землі в столиці змушують архітекторів і забудовників розробляти проекти все більш і більш високих будинків.

Вже поточного року в Києві почнеться будівництво перших з дев'яти запланованих хмарочосів. Поверховість майбутніх будівель планується від 47 до 80 поверхів. Про це йшла мова в ході семінару "Необхідність і умови переходу на міжнародні норми в проектуванні будівництва в Україні", що пройшов у вівторок у Києві.

Для реалізації перших проектів столичних висоток залучена Шанхайська корпорація архітектурного проекту "Сяньдай". Варто зазначити, що саме в Шанхаї на даний час зведена половина будинків висотою понад 100 метрів, побудованих в усьому світі.

За словами архітектора, творчого керівника ТОВ "Архітектурний союз" Сергія Бабушкіна, необхідність залучення іноземних експертів для реалізації проектів у столиці обумовлена тим, що в Україні побудувати будинок висотою понад 44 поверхів вважається проблемою з точки зору багатьох моментів: санітарних, екологічних, пожежних, експлуатаційних, сейсмічних та інших.

Реклама:

Будівництво перших хмарочосів почнеться вже поточного року. Відповідно до Генерального плану, перші два об'єкти планується побудувати на лівому березі. Це буде висотний комплекс у районі Лівобережного залізничного вокзалу та Міжнародний творчий центр Яна Табачника на Дніпровській набережній у Дніпровському районі.

Розмір інвестицій, за словами Бабушкіна, може скласти порядку $1 млрд. При цьому він зазначив, що обсяг будівництва столичних хмарочосів може досягти рекордного показника в 1 млн. кв. м, що є співвідносним з річним планом місцевої влади з будівництва житла.

Відповідаючи, чи готові українці жити в "хмарочосах", Бабушкін відповів, що вже зараз набирає обороти тенденція купувати саме "видові" квартири, з вікон яких відкривається приголомшливий вид на Дніпро, Лавру та дніпровські схили (якщо будинок побудований на Лівому березі). До речі, вартість таких квартир виявляється на 10-15% вищою в порівнянні з житлом на більш низьких поверхах.

Проте, українські забудовники стверджують, що селитися в квартирах, розташованих вище 16 поверхів, поки бажають далеко не усі. А жити на найвищих поверхах хочуть не більш 2% покупців.

Також Бабушкін зазначив, що необхідно також розробити нормативний документ, що буде регламентувати проектування настільки високих будинків і де будуть враховані вимоги всіх наглядових державних органів, що мають відношення до будівництва високих будинків.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!