Янукович та Джарти створили нову екологічну "контору"

Вівторок, 10 квітня 2007, 20:55

Уряд створив Національне агентство екологічних інвестицій (НАЕІ), діяльність якого буде спрямовуватися і координуватися Кабміном через Міністерство охорони навколишнього природного середовища.

Рішення про створення агентства закріплено урядовою постановою від 4 квітня, текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до постанови, одним з основних завдань агентства буде виконання вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК) та впровадження механізмів Кіотського протоколу в частині реалізації проектів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища.

Кабмін також доручив Мінприроди розробити і подати в двомісячний термін проект положення про НАЕІ, а також внести пропозиції щодо чисельності складу агентства та вирішити питання забезпечення його функціонування.

Реклама:

Як повідомлялося, Рамкова конвенція ООН про зміну клімату схвалена резолюцією Генеральної асамблеї ООН про охорону глобального клімату 9 травня 1992 року, а в червні 1992 року на конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро РКЗК була відкрита для підписання.

У 1997 році в Кіото (Японія) був підписаний протокол (Кіотський протокол) до неї. Він передбачає обмеження та зниження викидів парникових газів у 2008-2012 роках усіма країнами, що його ратифікували. Кіотський протокол пропонує кілька механізмів. Перший – торгівля квотами. Якщо країна не використовує на 100% дозвіл на викид парникових газів (квоту), вона може продати її іншій державі. Другий механізм – загальні проекти розвинутих держав та країн з перехідною економікою зі зниження викидів з можливістю наступної "передачі" один одному отриманих "одиниць зниження викидів".

Україна ратифікувала Кіотський протокол 4 лютого 2004 року і на сьогодні в основному виконала всі необхідні передумови для одержання права застосовувати його механізми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!