Назарбаєв пропонує підключити Росію для переговорів по "Одеса-Броди"

Четвер, 29 березня 2007, 14:27

Казахстан зацікавлений у продовженні нафтопроводу Одеса-Броди до польського Гданьска і пропонує запросити Росію для участі в переговорах з цього проекту, заявив президент республіки Нурсултан Назарбаєв.

"До 2012-2014 року Казахстан стане одним з великих постачальників нафти на міжнародний ринок. Але збільшення у два рази видобутку нафти до 2012-2015 років змушує нас шукати нові ходи (з її транспортування). Тому проект "Одеса-Броди-Гданьск" для нас є гарною альтернативою", - сказав він у четвер на спільній прес-конференції в Астані за підсумками переговорів із президентом Польщі Лехом Качиньським.

"Я хочу підкреслити нашу зацікавленість у цьому (проекті). І треба в цей переговірний процес обов'язково запросити відповідні російські структури", - відзначив Назарбаєв.

"Це економічне питання, це не політичне питання, тому що обсяги транспортування зайвої нафти (з Казахстану) пройдуть через Росію", - продовжив він.

Реклама:

"Поки що залізниці через Кавказ немає. Її треба будувати. Треба будувати в Супсі термінал, у Батумі... Виходить, як ми передамо (казахстанську нафту)? Через збільшення пропускної здатності північно-каспійського нафтопроводу КТК", - пояснив сказане президент Казахстану.

"Тому нам треба підійти до цього питання серйозно. Якщо ми так підійдемо, ми до 2011-2012 року обов'язково подамо нафту через цей нафтопровід (Одеса-Бродм-Гданьск.)", - сказав Назарбаєв.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!