Аргентина відмовилась ділити з Лондоном нафту на Фолклендських островах

Середа, 28 березня 2007, 18:22 -

Аргентина відмовилася від угоди з Великобританією про спільний видобуток нафти на Фолклендських островах, підписаної в 1995 році. Буенос-Айрес готовий і надалі співпрацювати з Лондоном у випадку поновлення переговорів про суверенітет островів.

Як повідомив міністр закордонних справ Аргентини Хорхе Тайана, це позбавить Об'єднане Королівство інструменту, за допомогою якого воно намагалося легітимізувати свою діяльність з видобутку ресурсів, "що належать аргентинцям".

За оцінкою вчених, під водами Фолклендських островів, які аргентинці називають Мальвінськими, може бути великий нафтовий басейн.

"Аргентина не проти співробітництва з Великобританією, але тільки якщо це буде сприяти поновленню діалогу про суверенітет", – заявив Тайана.

Реклама:

Наступного понеділка виповниться 25 років з моменту окупації архіпелагу аргентинськими військами і початку десятитижневої війни, у результаті якої загинули близько 655 аргентинців і 255 британців.

Війна за острови, населені переважно англомовним населенням, закінчилася поразкою аргентинців, однак новий президент країни Нестор Кірхнер неодноразово піднімав питання про суверенітет архіпелагу.

Минулого тижня британський прем'єр-міністр Тоні Блер заявив, що рішення почати війну через Фолклендські острови вимагало "політичної сміливості" і було правильним.

Аргентина продовжує наполягати, що успадкувала острови від Іспанії ще до того, як вони були окуповані Великобританією у 1833 році.

Finance.ua з посиланням на Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: