Чехія підтримає Україну в приєднанні до ЄС

Вівторок, 27 березня 2007, 18:39

Україна завершує процедуру вступу до СОТ і днями розпочне переговори стосовно нової розширеної угоди з ЄС.

Про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Миколи Азарова під час офіційного візиту до Чеської Республіки (ЧР), де він бере участь у Європейському банківському та фінансовому форумі.

Міністр фінансів ЧР Мірослав Калоусек запевнив, що Чеська Республіка безумовно надасть Україні підтримку у її зусиллях щодо приєднання до Європейського Союзу.

Він також заявив, що знає, як схвально ставляться чеські компанії до політики і намірів чинного українського Уряду, і тому запевнив, що ЧР готова підтримувати Україну у реформаторських намірах і політично, і на рівні міжнародних експертних консультацій.

Реклама:

Міністри також обговорили проблему неврегульованих зобов’язань за так званою "Ямбургською угодою".

Україна нарешті виходить із тривалої кризи. Ми зацікавлені, щоб ніякі старі проблеми не ускладнювали динамічний розвиток співробітництва з усіма нашими партнерами, і в першу чергу, такими важливими, як Чехія. Зрозуміло, що майже двадцятирічна історія "ямбургських угод" вимагає компромісного переосмислення, оновлення підрахунків. – запевнив Азаров. - Сьогодні це можливо з огляду на економічні перспективи України і водночас на статус Чехії як члена ЄС, який розглядає запровадження сприятливих режимів для нашої держави.

Сторони домовились про те, що проблема боргу за "ямбургськими угодами" буде розглянута на рівні підготовчих груп, очолюваних заступниками міністрів фінансів двох країн. Також домовлено про прийнятний варіант терміну реструктуризації боргу, що буде покладено в основу підготовки рішення – 10 років.

Предметом роботи підготовчих груп буде уточнення суми боргу, умов, механізмів і термінів його погашення. При цьому переговори вестимуться з урахуванням перспектив двостороннього торгівельно-економічного співробітництва.

Finance.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!