Українське вугілля привернуло увагу ЄББР

Четвер, 22 березня 2007, 14:52

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розробляє нові проекти, які можуть бути реалізовані у вугільній галузі України. Про це йшла мова на зустрічі Міністра вугільної промисловості Сергія Тулуба з директором ЄБРР в Україні Каменом Захарієвим.

Як повідомили в прес-службі Мінвуглепрому, у ході зустрічі Тулуб указав на негативні тенденції зростання збитковості державних шахт, а також на зниження обсягів видобутку вугілля за останні півтора року. Разом з тим, констатував Міністр, до кінця минулого року ситуацію вдалося радикально змінити, вийшовши на показники 2004 року й довівши видобуток вугілля до 80 млн. тонн.

На думку голови Мінвуглепрому, для того, щоб підвищити ефективність роботи шахт, необхідно широко залучати інвесторів за допомогою приватизації.

"Це доводять поточні показники роботи галузі. На сьогодні 42% вугілля добувається на приватних шахтах, і аналіз їхньої роботи демонструє позитивну динаміку. Разом з тим, лише 28% державних вуглевидобувних підприємств на сьогодні є фінансово збалансованими", - наголосив міністр.

Реклама:

За його словами, фінансове оздоровлення галузі дозволить вирішити питання росту обсягів видобутку, підвищення рівня безпеки на шахтах, освоєння нових потужностей, модернізації й реконструкції старих вуглевидобувних підприємств.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів своєю постановою N139 від 2 лютого затвердив порядок використання в 2007 році коштів, передбачених у бюджеті для надання підтримки вуглевидобувним підприємствам. Фінанси, розподіл яких доручено Мінвуглепрому, будуть спрямовані на часткове покриття витрат за собівартістю продукції й виконання гарантійних зобов'язань по поверненню бюджетних позик.

Торік вугільна промисловість України зазнала збитків у розмірі близько 2,7 млрд грн.

"Тому уряд України йде назустріч шахтарям і збільшує розміри бюджетного фінансування на 799,6 млн грн, що на 17,8% більше, ніж торік. І це якоюсь мірою компенсує той дефіцит, що є", - заявив Тулуб.

За підсумками 2006 року загальний обсяг видобутку вугілля підприємствами вуглевидобувної галузі України склав 80,3 млн тонн, зокрема, що коксується вугілля - 30,2 млн тонн (на 2,8 млн тонн більше планових показників), енергетичного - 50,1 млн тонн (на 3 млн. тонн більше). У цілому, це на 2,3 млн тонн більше в порівнянні з 2005 роком. Надпланові показники склали 5,8 млн тонн вугілля, що на 8,2% більше торішніх показників.

В 2007 році вугільні підприємства України планують збільшити обсяг видобутку до 82,2 млн тонн. У той же час, заплановане введення в експлуатацію шахти N10 "Нововолинська" і реалізація проектних робіт з будівництва трьох нових шахт.

Finance.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!