Ющенко заветував спробу януковичів захопити Нацбанк

Вівторок, 13 березня 2007, 11:37

Президент Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями для повторного розгляду закон про внесення змін до закону "Про Національний банк України", прийнятий 23 лютого.

Про це повідомила в понеділок прес-служба глави держави, передає "Інтерфакс-Україна".

У своєму вето президент зазначає, що закон не може бути підписаний виходячи з того, що парламент не врахував ряд його пропозицій.

Як говориться в повідомленні, попередньою редакцією цього закону від 21 грудня 2006 року передбачалися, зокрема, нові умови, що висуваються до осіб, які можуть бути членами ради Національного банку, у зв'язку з чим частина друга статті 10 закону "Про Національний банк України" викладалася нової редакції.

Реклама:

Не заперечуючи проти цього, президент запропонував доповнити перелік вимогою щодо неможливості заняття посади члена ради Національного банку при наявності представницького мандата.

Верховна Рада при повторному розгляді закону не тільки не врахувала цю пропозицію президента, але взагалі виключила з нього положення, котрим встановлювалися нові вимоги до осіб, які можуть бути членами ради НБУ, говориться у вето.

"З огляду на значення ради Національного банку як керівного органа Національного банку, що відповідно до статті 100 Конституції розробляє основи грошово-кредитної політики і здійснює контроль за її проведенням, з метою посилення незалежності ради (НБУ) вважав би доцільним доповнити закон положенням, яким встановлюються додаткові вимоги до осіб, які можуть бути членами ради Національного банку, передбачивши, зокрема, обов'язковість вищої юридичної освіти або наукового ступеня в галузі права, і при цьому досвіду відповідної роботи, а також неможливість заняття особою посади члена ради Національного банку за наявності в нього представницького мандату, що буде відповідати нормі частини третьої статті 78 Конституції", - пише президент у своїх пропозиціях.

Глава держави пропонує пункт 3 роздягнула I розглянутого закону після абзацу першого доповнити новим підпунктом наступного змісту: "Частину другу викласти в такій редакції: членом ради Національного банку може бути громадянин України, що має вищу економічну, фінансову або юридичну освіту або науковий ступінь в галузі економіки, фінансів та/або права, і при цьому має досвід роботи не менш п'яти років в органах законодавчої влади та/або на керівних посадах у центральних органах виконавчої влади, що забезпечують проведення та реалізацію державної фінансової, економічної і правової політики, у банківській установі, або досвід наукової праці по фінансового, економічній або правового тематиці, а також не має представницького мандата".

Представляти пропозиції президента під час розгляду законів на пленарному засіданні Верховної Ради буде його представник у парламенті Роман Зварич.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!