Тимошенко та "Наша Україна" хочуть позбутися "РосУкрЕнерго"

Понеділок, 12 березня 2007, 14:03

Блоки Юлії Тимошенко та "Наша Україна" звернулися до Верховної Ради із закликом розірвати угоду з компанією "РосУкрЕнерго" про поставки газу.

Про це повідомила Юлія Тимошенко на прес-конференції у понеділок, передають "Українські новини".

З такою пропозицією, за її словами, виступили представники фракцій на погоджувальній раді парламенту.

"Ми запропонували прийняти проект постанови про негайний розрив всіх угод з "РосУкрЕнерго" та афільованими з нею енергокомпаніями по нафті, енергетичному та газовому забезпеченню України", - сказала Тимошенко.

Реклама:

Вона також зазначила, що дві фракції закликали Раду повернуться до ратифікованої раніше парламентом угоди про поставки газу з Туркменістану і Узбекистану.

"РосУкрЕнерго" є ексклюзивним постачальником газу до Україну, реалізуючи його українським споживачам через спільне підприємство "УкрГаз-Енерго".

У 2007 році Україна не закуповує газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном щодо поставок 7 млрд. газу на рік та Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу на рік.

50% "РосУкрЕнерго" належить російському газовому монополісту компанії "Газпром", 45% -українському бізнесмену Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну.

2 лютого 2006 "Нафтогаз України" та "РосУкрЕнерго" створили спільне підприємство закрите акціонерне товариство "УкрГаз-Енерго" для поставок газу в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!