Рада має намір зобов'язати ЗМІ публікувати списки своїх засновників

Середа, 7 лютого 2007, 14:00

Верховна Рада має намір зобов'язати інформаційні агентства й електронні засоби масової інформації публікувати списки своїх засновників.

За прийняття в першому читанні законопроекту "Про внесення змін у деякі закони України про забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації" проголосували 411 депутатів.

Пропонується, щоб для одержання або продовження ліцензії на трансляцію юридична особа в заяві в Національну раду з питань телебачення й радіомовлення вказувала дані про засновника (співзасновника), власника (співвласника) телерадіоорганізації й причетних осіб, також надавало інформацію про розподіл частин статутного фонду, а для акціонерного товариства - список акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі більше 25%.

У випадку прийняття закону, Рада зобов’яже телерадіоорганізації щорічно до 31 березня публікувати звіт про результати своєї діяльності за попередній рік з обов'язковою вказівкою відомостей про джерело свого фінансування, також інформувати про зміну керівництва, складу виконавчих і спостережних органів.

Реклама:

Телерадіоорганізація зможе публікувати звіт як у друкованих і електронних засобах масової інформації, так і на власному веб-сайті.

Також Рада має намір заборонити створення й діяльність телерадіоорганізацій, у статутному фонді яких іноземні інвестиції становлять більше 35% або засновниками (співзасновниками), власниками (співвласниками) яких є нерезиденти, зареєстровані в одній із офшорних зон, перелік яких визначено Кабміном.

Раніше Інститут масової інформації (ІМІ) виступив за деякі зміни в законодавство, що стосується ЗМІ. Зокрема, ІМІ назвав однією з найбільш важливих проблем у цій сфері відсутність інформації про власників ЗМІ.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!