"Аеросвіт" Пінчука "злився" з донецькою авіакомпанією

Вівторок, 27 лютого 2007, 15:59

Найбільша українська авіакомпанія "Аеросвіт - Українські авіалінії" (Київ) і третя за величиною авіакомпанія "Донбасаеро" (Донецьк) оголосили у вівторок у Києві про створення стратегічного альянсу "Українська авіаційна група" (УАГ).

Як повідомив генеральний директор "Аеросвіту" Арон Майберг у ході презентації нового альянсу, діяльність УАГ буде здійснюватися на підставі договору про співробітництво, підписаного сторонами 27 січня 2007 року, передає Інтерфакс.

Перший етап співробітництва компанії розрахований на 10 років. Як підкреслив Майберг, створення альянсу не припускає злиття компанія "Аеросвіт" та "Донбасаеро", а передбачає об'єднання технологічних, виробничих, комерційних ресурсів з метою підвищення конкурентноздатності української авіаційної галузі.

За його словами, вже в поточному році на гармонізацію об'єднаного флоту альянсу, що буде нараховувати 28 повітряних судів, у тому числі 14 Boeing, три далекомагістральних У-767, а також 11 середньомагістральних У-737 і два Airbus А-320, дев'ять Як-42 і три Ан-24, планується вкласти 5 млн. дол.

Реклама:

Уже з літнього розкладу (25 березня) УАГ планує здійснювати польоти в рамках загального розкладу. До 20% польотів буде виконуватися на умовах спільної експлуатації, зазначив Майберг. За словами гендиректора "Аеросвіту", однієї з основних задач створення альянсу є реалізація транзитного потенціалу України за рахунок використання транзитних можливостей аеропорту "Донецьк", що повинен стати конкурентноздатним східним хабом України.

При цьому він утруднився уточнити, яку частку може скласти трансферний пасажиропотік через Донецьк у загальному обсязі авіаційного трансферу країни, однак зазначив, що Донецьк цілком може взяти на себе трансфер, що йде, у тому числі, до аеропортів Відня та Стамбулу.

Разом з тим Майберг сказав, що, як планується, до 2009 року Донецький аеропорт, базовий для "Донбасаеро", буде обслуговувати 1,5 млн. пасажирів.

За його словами, з квітня в цьому аеропорті почнеться створення лінійних станцій-стоянок літаків Boeing, а в поточному році планується базування в ньому трьох Boeing УАГ. У свою чергу, генеральний директор авіакомпанії "Донбасаеро" Олександр Гречко висловив надію, що реалізація планів УАГ буде сприяти будівництву вже у другому кварталі-2007 злітно-посадкової смуги (ЗПС) для обслуговування далекомагістральних рейсів.

За даними УАГ, спільна мережа альянсу забезпечить сполучення України з 89 пунктами в 31 країні світу, буде включати 58 регулярних міжнародних повітряних ліній і 20 постійних чартерних маршрутів, а також 11 внутрішньоукраїнських напрямків.

У цілому за підсумками 2006 року обсяг перевезень пасажирів "Аеросвіт" та "Донбасаеро" склав 2,1 млн. пасажирів, їхній підсумковий дохід склав 370 млн. дол.

Компанія "Аеросвіт" належить бізнесмену Віктору Пінчуку. Що ж стосується компанії "Донбасаеро", то, як повідомляє "Обком", хоча підприємство і знаходитися в державній власності, повний контроль над ним має народний депутат-регіонал Борис Колесников.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!