Пинзеник: Янукович хоче відновити Вільні Економічні Діри

Четвер, 15 лютого 2007, 14:13

Жодна вільна економічна зона в Україні не виконала початкових інвестиційних зобов’язань, які брала перед економікою держави та її Бюджетом.

Про це сказав у четвер екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи на прохання журналістів заяву прем’єр-міністра Віктора Януковича про те, що СЕЗ і ТПР в Україні себе виправдали, передає прес-служба партії "Реформи і Порядок".

"Можливо, прем’єр мав на увазі чийсь конкретний бізнес, для якого СЕЗ і ТПР себе "виправдали". Адже кращої податкової лазівки, коли можна не платити податки в Бюджет, а отримувати надприбутки в кишені обраних за рахунок усього супільства, важко придумати", - зауважив Пинзеник.

Екс-міністр підкреслив, що аналіз діяльності СЕЗ і ТПР, який було проведено у 2005 році, показав, що українські "зони" не виконували функції залучення інвестицій для стимулювання економіки, а, навпаки, створювали несприятливий інвестиційний клімат через нерівні умови оподаткування для інвесторів.

Реклама:

Пинзеник заперечує тезу, висловлену у четвер Віктором Януковичем, про нібито втрату інвестицій.

Навпаки, статистика свідчить, що із закриттям СЕЗ у 2005 році інвестиції в економіку зросли.

Так, якщо у 2004 році, за "старого-нового" уряду, приріст інвестицій складав 1 млрд. 700 млн. грн., то в 2005-му - 4 млрд. 100 млн. грн., і це без врахування продажу "Криворіжсталі", за 9 місяців 2006 року, до приходу цього уряду - вже було 3 млрд. 500 млн. грн. інвестицій.

"А фраза, що економіка лише зараз набирає стабільність і що нібито попередньо було падіння економіки, не витримує жодної критики", - наголосив екс-міністр, нагадавши, що за даними офіційної статистики (зростання ВВП), і прем’єр мав би це знати, економіка найбільш бурхливо піднімала темпи росту до серпня 2006 року (за попереднього уряду) , далі – зростала, але повільніше.

При цьому Пинзеник зазначив, що найбільший ріст у частці росту ВВП демонструє житлове будівництво, харчова промисловість та промисловості будівельних матеріалів.

"Це ті галузі, що «тягнуть» українську економіку і складають ріст ВВП, а вони напряму пов’язані з доходами людей", - підкреслив Пинзеник і додав, що "саме завдяки закриттю СЕЗ, інших дискримінаційних податкових шпаринок та різних корумпованих схем при експорті та імпорті у 2005 році уряд збільшив доходи Бюджету на 32 млрд. 600 млн. грн., тоді як у 2004 році збільшення доходів становило 9 млрд. 500 млн. грн.".

Віктор Пинзеник підкреслив, що відкриття СЕЗ і ТПР після двох років існування рівних правил оподаткування в державі призведе до "відлякування" інвесторів і 12 млрд. 500 млн. грн. втрат Бюджету.

Економічна Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!