Російський банкір, звинувачений у замовному вбивстві, викрив Центробанк РФ

П'ятниця, 19 січня 2007, 14:04

У п'ятницю російська газета Коммерсант публікувала на своєму сайті лист банкіра Алєксєя Френкєля, обвинуваченого в організації вбивства першого заступника голови Центробанку Андрєя Козлова.

Як повідомляє газета, Френкєль написав цей текст за місяць до арешту й збирався виступити з ним у ЗМІ.

Лист містить обвинувачення на адресу чиновників Центробанку у виведенні мільярдів доларів за кордон і критику політики ЦБ при відкликанні банківських ліцензій.

Як повідомив газеті президент Московської міжнародної валютної асоціації (ММВА) Алєксєй Мамонтов, 18 січня батько Френкєля, Єфім Френкєль, при особистій зустрічі попросив його передати в ЗМІ матеріал, відправлений Мамонтову Алєксєєм Френкєлем 6 листопада електронною пошті.

Реклама:

"Юхим Френкєль зустрічався із сином в ізоляторі тимчасового утримання 16 січня, і Алєксєй Френкєль дав дозвіл на публікацію", - повідомив президент ММВА.

У листі Френкєль обговорює застосування Центробанком "115-го закону", тобто закону про боротьбу з відмиванням грошей.

Він пише, що відмивання грошей в Росії не існує, оскільки присутня на Заході необхідність легалізації доходів у Росії відсутня: це не перешкоджає їхньому вкладенню або витраті.

Банки ж реалізують протилежну схему, переведення в готівку: легальні кошти переводяться в так звані чорні шляхом переведення в готівку грошей з рахунків або їхнього відправлення готівкою за кордон. Саме це, пише Френкєль, згадується у прес-релізах ЦБ про відкликання ліцензій, однак такі дії не попадають у рамки застосування 115-го закону.

Далі Френкєль розглядає практику здійснення Центробанком боротьби з відмиванням грошей на прикладах окремих банків.

Френкєль доводить, що вибір банків для включення в систему страхування довільний і залежить не від якості звітності банку, а від симпатій чиновників ЦБ, які приймають ці рішення.

Далі він демонструє ту ж схему прийняття рішень з питання про відкликання ліцензій. Френкєль описує випадок свого "ВІП-банку", який заперечив у суді відмову в прийомі до системи страхування, наполягаючи, що у випадку рішення не на користь ЦБ, останній вживає негайних заходів, закриваючи банк з формального приводу (що й трапилося з "ВІП-банком", повідомляє Френкєль).

Нарешті, у заключній частині письма Френкєль приходить до висновку, що ЦБ "регулює дуже прибутковий ринок переведення в готівку", шантажуючи банки, які перебувають під загрозою швидкого закриття: їм пропонується провести ряд нелегальних операцій в обмін на відстрочку закриття на кілька місяців. У випадку відмови, банк закривається негайно, за кілька днів.

Френкєль також аналізує звітність Центробанку, виявляючи в ній ознаки прихованих доходів, виведених за кордон РФ.

UABanker

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!