ООН прогнозує економічний ріст у країнах СНД

Четвер, 11 січня 2007, 20:11

Організація Об'єднаних Націй прогнозує зростання сукупного ВВП у країнах СНД в 2007 році на рівні 6,7%.

Як повідомили в Центрі новин ООН, такі прогнози присутні в новій доповіді ООН "Світове економічне становище та перспективи, 2007 рік", що був представлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку заступником Генерального секретаря по економічних і соціальних питаннях Хосе Антоніо Окампо.

Про це повідомляє Korrespondent.net з посиланням на РБК-Україна.

Як підкреслюють автори доповіді, незважаючи на глобальні тенденції, економіка країн СНД буде розвиватися високими темпами.

Реклама:

В 2006 році сукупний ВВП колишніх радянських республік виріс на 7,5%. Цьому сприяли високі ціни на нафту, газ, метан і бавовну. Очікується, що в 2007 році економічна активність у країнах СНД залишиться високої й сукупний ВВП регіону виросте на 6,7%.

Лідери за ростом темпів економічного зростання серед держав, які розвиваються, залишаються поки країни Східної Азії. Так, в 2006 р. показник росту ВВП у середньому становив 7,6%.

У Китаї темпи економічного зростання перевищили 10%.

У країнах Південної Азії й, у першу чергу, в Індії, темпи росту економіки торік склали 6,7%. У перспективі ці темпи збережуться. Для країн Східної Азії в 2007 році показник росту ВПП складе в середньому 7%.

Тим часом, темпи росту ВВП у Європі сповільняться до 2%, а в Японії - до рівня нижче 2%. Темпи росту сукупного світового валового внутрішнього продукту (ВВП) знизяться з 3,8% в 2006 році до 3,2% в 2007 році.

Одним з головних факторів уповільнення глобальних темпів економічного росту є зниження активності на ринку житла в США. Передбачається, що завершення житлового бума в цій країні приведе до зниження темпів росту її економіки до рівня 2,2% в 2007 році, а замінити США як локомотив росту світової економіки поки що комусь.

Згідно із прогнозом Міжнародного валютного фонду на 2007 р., економічний ріст на планеті сповільниться (за підсумками 2006 р. складе "плюс" 5,1%) у результаті інфляції, високих цін на нафту й економічний спад у США.

Однак щодо території СНД фахівці фонду трохи поліпшили потенційні макропараметри.

Так, сукупний ріст економік тут в 2007 р. - 6,5% (у минулому звіті ці показники оцінювалися на рівні 6% й 6,1% відповідно).

Правда, в очах міжнародних аналітиків перспектива розвитку економіки в Україні виглядає скромно.

Вони вважають, що ріст ВВП у країні в 2007 р. не перевищить 2,8%. Середня інфляція в 2007 р. - 13,5%. Товари й послуги в Україні, на думку фахівців фонду, подорожчають на 12,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!