За рік в Україну ввезли майже $9,5 млрд.

Середа, 10 січня 2007, 14:56

Найбільші надходження валюти в Україну за минулий рік зафіксовані в грудні на тлі істотних зовнішніх запозичень.

"Найбільші обсяги надходження іноземної валюти в країну в 2006 році спостерігалися в грудні. Їхній обсяг становив 9,4 млрд. дол. Цьому, крім традиційного експортного виторгу, також сприяло значне зростання зовнішніх корпоративних запозичень, а також надходження 610 млн. дол. від розміщення урядом України ОЗДП (облігацій зовнішньої державної позики)", - розповіли в Національному банку.

По даним головного банку країни, зростання чистої пропозиції іноземної валюти на міжбанківському ринку призвело до збільшення позитивного сальдо інтервенцій НБУ: у грудні його обсяг підвищився до 530,7 млн. дол. проти 226,7 млн. дол. у листопаді.

Офіційний курс гривні протягом 2006 року залишався незмінним - 5,05 грн./дол.

Реклама:

При цьому відхилення від нього ринкового курсу на міжбанківському ринку в грудні не перевищували 0,9%.

"З одного боку, підвищився попит на готівковий долар США і євро через збереження інфляційних очікувань і зростання витрат населення на святкові закордонні тури. З іншого боку - спостерігалося сезонне збільшення пропозиції іноземної валюти, пов'язане з підвищенням витрат напередодні новорічних свят", - відзначили в НБУ.

За даними Нацбанку, у грудні загальний чистий попит на іноземну готівкову валюту зріс до 573 млн. дол. (у доларовому еквіваленті) проти 435 млн. дол. у листопаді.

Разом з тим курс гривні із продажу готівкових доларів США зміцнився на 0,39% - до 5,0687 грн./дол., а щодо продажу євро залишався майже незмінним.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!