У "Нафтогазі" пояснюють збитки 2005 року непомірними податками

Четвер, 7 грудня 2006, 13:06

Значні збитки НАК "Нафтогаз", отримані за підсумками 2005 року, є наслідком фіскальної політики уряду стосовно компанії.

Таку думку висловив заступник голови правління НАК Олександр Ковалко.

"Негативний результат у 2005 році викликаний тим, що, незважаючи на реальні можливості компанії, з неї намагалися "вийняти" у вигляді податків усе, що можна і не можна. Наведу дві цифри - платежі до бюджету у 2005 році зросли на 5 млрд. грн., при цьому компанією залучено 1 млрд. дол. кредитів в іноземних банках", - сказав він в інтерв'ю щоденній газеті "Дело", опублікованому в четвер.

Уряд, за словами Ковалко, безпідставно стримував ціни на природний газ на внутрішньому ринку в напередодні парламентських виборів 2006 року. Він нагадав, що збитки "Нафтогазу" від операцій з реалізації імпортного природного газу в першому півріччі 2006 року перевищили 3 млрд. 600 млн. грн., тому що встановлені урядом відпускні ціни були набагато нижче цін, за якими компанія отримувала імпортний газ.

Реклама:

Крім того, невідповідність цін призвела до виникнення заборгованості перед трейдером RosUkrEnergo за поставлений газ, розмір якої на 1 травня 2006 року склав 631 млн. дол.

Дії уряду змушують "Нафтогаз" залучати кредити для виконання податкових зобов'язань та розрахунків з контрагентами по основних видах діяльності компанії, а не для фінансування виробничих або інвестиційних програм, зазначив заступник голови правління.

Після підвищення цін на природний газ для теплопостачальних підприємств та бюджетних установ до економічно обґрунтованого рівня в липні "Нафтогаз", за словами Ковалко, вийшов на позитивну рентабельність.

"Якщо взяти друге півріччя окремо - без врахування "хвостів" попередніх періодів, то компанія працює прибутково. Тільки от на практиці очистити друге півріччя від того, що було раніше, не виходить...", - констатував він.

Відповідаючи на питання про те, яким буде фінансовий результат компанії у 2006 році, Ковалко відповів: "Про це поки рано говорити. Можу тільки сказати, що наші збитки будуть меншими, ніж у 2005 році. Сподіваємося, нам вдасться перекрити більше половини збитків, понесених у першому півріччі".

Як повідомлялося, збиток "Нафтогазу" за 2005 рік за міжнародними стандартами фінансової звітності склав 1 млрд. 842 млн. грн., тоді як 2004 рік компанія завершила з прибутком у розмірі 8 млн. грн.

"Нафтогаз" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Компанія є монополістом з імпорту-експорту, транзиту та збереженню в підземних сховищах природного газу, а також транзиту нафти територією України.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!