Кава вже наступного року може стати дефіцитом

Четвер, 7 грудня 2006, 19:28

Кава вже наступного року може стати дефіцитом, оскільки Бразилія - основний постачальник кавових зерен і найбільший виробник кави у світі - скорочує експорт і збільшує кількість продукції для внутрішнього споживання, - заявили чиновники від кавової промисловості.

Агентство Bloomberg відзначає, що недостачу кави країни-споживачі будуть відчувати в 2007-2008 роках - дефіцит буде становити майже 6 млн. мішків кавових зерен.

За словами генерального директора Conselho dos Exportadores de Cafe do Brasil, "до вересня 2007 р. жителі Південної Америки вживуть 6,4 млн. 60-кілограмових мішків гірких зерен Robusta, а це на 3,2% більше ніж за минулий рік".

Варто сказати, що скорочення експорту Бразилії зерен Robusta може привести до росту цін товару на 23% з початку року. Ціни на ф'ючерсні поставки Robusta на Лондонській біржі підвищилися на 20 дол. або 1,4% до 1 тис. 479 дол. за метричну тонну, що на 25% вище, ніж на початку цього року.

Реклама:

В 2008 р. урожай кави в Бразилії може різко впасти на цілих 20% через суху погоду, говорить глава Міжнародної організації кава Нестор Озоріо.

Відзначимо, що після Бразилії, яка виробляє більше зерен кава Arabica, другим головним експортером зерен Robusta є В'єтнам. В'єтнам став другим по величині у світі виробником кави, зосередившись на зернах Robusta у минулому десятилітті, тим самим створивши надлишок і понизивши ціни протягом декількох років.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!