"Газпром" розраховує на Україну в конфлікті з білорусами

П'ятниця, 29 грудня 2006, 13:13 -

"Газпром" може оптимізувати потоки газу, які транспортує через Україну" у випадку, якщо Бєларусь відмовиться його транзитувати.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Алєксандр Мєдвєдєв в інтерв'ю газеті "Фігаро" виразивши надію на те, що відсутність контракту на поставку російського газу в Бєларусь не спричинить негативних наслідків для європейських споживачів.

Відповідаючи на запитання кореспондента газети про те, що чекає європейських клієнтів, якщо з понеділка, 1 січня 2007 року, "Газпром" перекриє надходження газу в Бєларусь, Медведєв сказав: "Ми не будемо перекривати газ для Бєларусі".

"В усьому світі будь-який постачальник, що поставляє свій товар, робить це на підставі контракту про продаж. Якщо не буде підписаного контракту (з Бєларуссю), то не буде й поставок (газу). Якщо говорити про наслідки для наших клієнтів, то я сподіваюся, що їх, імовірно, не буде", - сказав він.

Заступник голови правління "Газпрому" пояснив, що компанія "створила підземні сховища", а її клієнти "заповнили свої сховища" газу.

Реклама:

"Ми можемо також оптимізувати потоки газу, що транспортується через сусідню Україну", - додав Медведєв.

Відповідаючи на запитання про хід переговорів з Мінськом, Медведєв пояснив, що "зобов'язаний зберігати таємницю із приводу їх змісту".

"Можу лише завірити, що ми зробили Бєларусі пропозиції, які візьмуть до уваги всі особливості її економіки, зокрема, той факт, що вона входить в економічний союз із Росією", - сказав заступник глави "Газпрому".

"Я знаходжу гротескною їхню спробу шантажувати наших європейських клієнтів, виступаючи з попередженнями про припинення транзиту російського газу через білоруську територію", - сказав Медведєв.

Як повідомлялося, Україна готова збільшити обсяг транзиту російського природного газу в європейські країни у випадку, якщо Бєларусь і Росія не домовляться про його транспортування по території Бєларусі.

Про це на брифінгу в четвер заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко

"Новини-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: