Януковська податкова скоро влаштує "бєспрєдєл"?

Вівторок, 26 грудня 2006, 10:42

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" у поширеній для преси заяві прогнозує спад ділової активності та попереджає бізнес про майбутню небезпеку внаслідок розширення повноважень податківців.

Мова йде про проект закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державну податкову службу", зазначає асоціація.

"Автори проекту передбачають суттєво розширити існуючі повноваження податкових органів: замість податкової міліції в Україні пропонується створити службу податкових розслідувань, уже одна назва якої нагадує про існування Кримінально-Процесуального Кодексу. Майбутня структура зосередиться на протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та запобіганні можливим правопорушенням в сфері легалізації таких доходів, та боротьбі з корупцією.", - говориться в повідомленні.

Генеральний директор Асоціації УКБС Галина Оліфер зазначила, що згаданий проект створить додаткові можливості для адміністративного тиску на бізнес, негативно вплине на ділову активність та економічний розвиток країни.

"Законопроект суперечить існуючому законодавству, указу президента "Про деякі заходи з дерегуляції підприємницької діяльності" і створює додаткові можливості для посилення корупції", - підкреслила генеральний директор Асоціації.

Реклама:

Зокрема, згідно з законом "Про запобігання та протидію легалізації відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом", фінансовий моніторинг здійснюють центральні органи виконавчої влади та Національний банк. Органи податкової адміністрації не користуються тими правами, які має уповноважений орган, отже діяльність служби податкових розслідувань стане ще одним механізмом тиску на підприємців.

Можливі зміни в структурі податкової служби є немотивованими з точки зору економічної стратегії держави - вже протягом кількох років мова йде про реформування ДПА і перетворення її в підрозділ Міністерства фінансів, як це існує в багатьох цивілізованих країнах.

"Законопроект передбачає дуже небезпечне розширення прав податківців. Якщо зараз для того, щоб отримати інформацію, що складає банківську таємницю, потрібне рішення суду, то новий законопроект передбачає простий доступ податківців до банківської таємниці, причому без особливих обмежень", - підкреслюється в заяві асоціації.

Найбільш прогнозованим наслідком такого "реформування" може стати втеча капіталів з країни, подальша тінізація підприємницької діяльності, а отже, втрата темпів економічного росту.

Економічна Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!