"Газпром" підготувався до відключення газу Білорусії

Вівторок, 26 грудня 2006, 13:14

Компанія "Газпром" допускає повторення у відношенні Білорусії торішнього українського сценарію відключення газу й уже підготувалася до виходу з можливої кризи, пише у вівторок газета "Комерсант".

Російська монополія заздалегідь закачала додаткові обсяги газу в підземні сховища в Німеччині й Прибалтиці.

В 2004 році, коли "Газпром" припинив поставки газу Білорусії, офіційний Мінськ забрал на внутрішні потреби транзитний газ для Калінінградської області, Литви й Польщі. Подібна ситуація повторилася в січні 2006 року на Україні.

Нагадаємо, що 25 грудня прес-секретар "Газпрому" Сєргєй Купріянов оголосив про кризу в російсько-білоруських переговорах про поставки газу.

Реклама:

Ще у квітні холдинг запропонував перейти Мінськові на ринкові відносини й платити 200 замість 46,68 долара за тисячу кубометрів газу.

Для полегшення розрахунків Білорусії було запропоновано розраховуватися частково в грошовій формі (порядку 80 доларів за тисячу кубометрів), а іншу частину оплачувати акціями "Белтрансгаза".

Російські й білоруський газові монополісти вже кілька років ведуть переговори про створення спільного газотранспортного підприємства на паритетних засадах.

Незважаючи на те, що 31 грудня 2006 року старий контракт минає, білоруська сторона дотепер відмовляється укладати нову угоду. Офіційний Мінськ наполягає на ціні, "не вище встановленої для Смоленської області". В 2007 році тариф для Смоленська складе 1427 рублів за тисячу кубометрів (54,2 долари).

За даними "Комерсанта", 25 грудня віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко взагалі не приїхав на зустріч із главою "Газпрому" Олєксєєм Міллєром. Проте в російській компанії сподіваються, що відключення газу Білорусії 1 січня 2007 року ще можна уникнути.

Lenta.ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!