Білорусь усе ще сподівається, що "Газпром" її помилує

Вівторок, 26 грудня 2006, 18:47

Міністерство енергетики Білорусі вважає можливим подальше пом'якшення позиції ВАТ "Газпром" щодо ціни поставок газу в республіку в 2007 році.

"Ми продовжимо вибудовувати нашу позицію, і сподіваємося ще більше пом'якшити позицію "Газпрому", - сказав представник Міненерго.

Він пояснив, що білоруська сторона аргументує свою позицію договором про створення Союзної держави та умовами міжурядової білорусько-російської угоди про співробітництво в газовій сфері, що було підписано в квітні 2002 року. Саме з цієї причини Білорусь поки не підписала газовий контракт на наступний рік.

У зв'язку з цим він вважає висловлення офіційного представника "Газпрому" Сєрґєя Купріянова про те, що позиція білоруської сторони загрожує енергопостачанню республіки, "досить різкими".

Реклама:

Представник Міненерго також підтвердив, що сторони погодили оцінку активів "Бєлтрансгазу", яка буде використана при створенні СП на паритетних умовах.

"Оцінка відбулася, банк ABN Amro оцінив "Бєлтрансгаз" у суму дещо більше 5 млрд. дол.", - пояснив він.

Представник Міненерго висловив упевненість, що контракт на поставки газу на 2007 рік до кінця грудня буде підписано.

Як повідомлявся, "Газпром" запропонував білоруській стороні з січня 2007 року частину поставок оплачувати грішми з розрахунку 80 дол. за тис. куб. м, а частину ціни, що залишилася, (з розрахунку 110 дол. за 1 тис. куб. м) за поставки газу покрити 50-процентним пакетом акцій "Бєлтрансгазу" протягом 4-х років.

У понеділок "Газпром" повідомив, що білоруська сторона продовжує наполягати на поставках російського газу до Білорусі за ціною на газ для Смоленської області РФ: 1043 рублів (39,58 дол.) за тис. куб. м, а для промисловості - у 1427 рублів (54,15 дол.) за тис. куб. м.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!