НБУ обіцяє стабільність гривні в новому році

П'ятниця, 22 грудня 2006, 19:09

Прогнози фахівців НБУ про те, що валютні резерву Нацбанку до кінця 2006 р. перевищать 20 млрд. дол. підтверджуються.

Як повідомив керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький, станом на 21 грудня обсяг валютного запасу склав 22 млрд. дол. і досяг нового історичного максимуму.

"Валютні резерви, накопичені до початку 2007 р., є надійним фундаментом виконання Україною, як у наступному, так і у поточному році всіх своїх платіжних зобов'язань, а також гарантують стабільність обмінного курсу національної валюти в середньостроковій перспективі", - резюмував Литвицький.

Нагадаємо, що раніше Литвицький відзначав, що якщо валютні резерви НБУ перевищать 20,5 млрд. дол., він буде радити керівництву НБУ помірковано брати участь в операціях по купівлі валюти й не допускати незвичних для ринку коливань обмінного курсу.

Реклама:

Наприкінці жовтня 2006 р. експерти місії МВФ, що перебувала в Україні, заявили, що валютні резерви НБУ виросли до "комфортного рівня", а твердження про високий ступінь "недооцінки" обмінного курсу гривні зараз мають під собою набагато менше підстав.

Тим часом українські банкіри не очікують серйозних змін гривневого курсу в 2007 р. Але відзначають, що визначальним фактором буде незмінність підходу Нацбанку України до курсоутворення в 2007 р. Разом з тим зберігається перспектива введення обмежень на кредитування фізичних осіб в іноземній валюті (проект постанови НБУ про порядок регулювання валютних операцій), що до кінця майбутнього року може привести до деякої ревальвації національної грошової одиниці.

З початку 2006 р. офіційний курс гривні тримається на відмітці 5,05 грн/ дол. Відповідно до проекту Основних принципів грошово-кредитної політики України на 2007 р., курсовий коридор гривні визначений у межах 4,95-5,25 грн/ дол.

UABanker

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!