У Бойка придумали, як рахувати ціну на бензин

Середа, 20 грудня 2006, 16:37

Мінпаливенерго у поширеному прес-релізі запропонувало прозору, на думку міністерства, формулу ціноутворення на нафтопродукти.

Про це на прес-конференції у середу заявив керівник департаменту нафтогазової переробки Мінпаливенерго Леонід Косянчук, передає прес-служба відомства.

За словами Леоніда Косянчука, в розрахунку цін на нафтопродукти разом з державою беруть участь нафтотрейдери.

"Вони зацікавлені в стабільності та прогнозованості на ринку. Тому нафтотрейдери і держава домовилися про правила гри на цьому ринку", - зазначив керівник департаменту.

Вихідним є визначення середньозваженої світової (за котируваннями Platts) ціни на дизельне пальне та високооктановий бензин за попередній період 30 днів. Наприклад: 5 грудня виводиться середній ціновий показник за період з 5 листопада по 5 грудня 2006 року. Моніторинг ведеться по північному (залізничні поставки) і південному (морський шлях) напрямках. Далі отримані дані усереднюються, додаються витрати з доставки, розмитнення і витрати на транспортування за тарифами "Укрзалізниці" на 500 км із урахуванням діючих курсів гривні до долара і євро. Отримане значення є вхідною ціною для наступних розрахунків.

Реклама:

Подальший розрахунок роздрібної ціни ведеться з урахуванням всіх витрат на логістику, зберігання, норм природних втрат, умовно-постійних витрат на утримання АЗС і т.д. Цей показник вже є собівартістю нафтопродуктів. Далі до отриманого значення додають плановий дохід АЗС, що визначається відповідно до умов інвестиційної привабливості бізнесу, й визначається роздрібна ціна в грн/літр.

Якщо ціна на дизельне пальне, як найбільш затребуваний продукт, перевищує допустимий споживчий рівень, її коректують убік зменшення з наступною до націнкою на інші нафтопродукти.

Далі випускається інформаційний бюлетень секретаріату експертно-аналітичної групи із ціновим прогнозом на наступну декаду місяця. Якщо ж прогнозований рівень роздрібних цін не виходить за рамки цінового "коридору" (+/-1,5%), ціни на АЗС на наступну декаду не змінюються.

В той же час, Леонід Косянчук підкреслив що до тих нафтотрейдерів, які не дотримуватимуться визначеного рівня цін, не будуть застосовуватися жодні санкції.

"Хочу наголосити, що це не є регулювання. Ми працюємо в ринкових умовах, в кожного нафтотрейдера є потужні маркетингові відділи і ціноутворення відбувається в рамках їх маркетингових стратегій. Їхнє право ставити ціну вищою, тоді така компанія буде заробляти на високій ціні, а інші – на проданих обсягах. В разі, якщо ціна буде нижчою, я би не рекомендував заправлятися на таких АЗС, оскільки це може бути низькоякісне пальне", - сказав Леонід Косянчук.

Економічна Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!