Російські "санітари" можуть заборонити м'ясо з Європи

Понеділок, 18 грудня 2006, 11:16

Поставки м'яса з ЄС до Росії з 1 січня 2007 року під загрозою з вини Євросоюзу.

Про це повідомив у суботу заступник начальника відділу міжнародного співробітництва, протоколу та роботи зі ЗМІ Росспоживнагляду Алєксєй Алєксєєнко.

"Можна говорити, що з вини ЄС поставки м'яса і тваринницької продукції до Росіюї з 1 січня 2007 року перебувають під загрозою. Тому що Євросоюз не може дати нам гарантій безпеки продукції, що поставляється,", - сказав він, коментуючи підсумки переговорів між Росспоживнаглядом та Євросоюзом, що відбулися в п'ятницю ввечері.

За словами Алєксєєнко, Росія в п'ятницю запропонувала Євросоюзу "для того, щоб не зупиняти двосторонню торгівлю" створити систему тимчасових поставок з країн ЄС до Росії.

Реклама:

Вона має на меті підписання двосторонніх угод між ветеринарними службами Росії та окремими країнами Євросоюзу, що можуть підтвердити безпеку та якість продукції, що поставляється, а також її походження зі своєї країни, а не з країни з неясним епізоотичним становищем, сказав представник Росспоживнагляду.

Він повідомив, що, за словами представника Євросоюзу, укладення двосторонніх угод між країнами ЄС та іншими суперечить хартії Євросоюзу.

"У той же час, Євросоюз не запропонував прийнятного варіанта поставок продукції", - сказав Алєксєєнко.

Він нагадав, що Росія порушила питання про підписання двосторонніх угод на поставки продукції з окремих країн ЄС у зв'язку з тим, що з 1 січня наступного року до ЄС приєднуються Болгарія та Румунія, імпорт продукції з яких до РФ заборонено у зв'язку з реєстрацією небезпечних захворювань тварин.

"Єдине, що запропонував представник ЄС - до проведення аудиту ветеринарних служб приєднаних країн - Румунії та Болгарії прийняти гарантії ветеринарних служб інших країн Євросоюзу. У зв’язку з відсутністю масштабного механізму ветеринарного контролю в ЄС, ми цього зробити не можемо", - підкреслив представник Росспоживнагляду.

"По закінченні переговорів офіційні представник ЄС побажав нам гарного Нового року та Різдва", - сказав Алексеенко відповідаючи на питання, чи плануються переговори до кінця грудня з цієї теми.

РИА Новости

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!