На базі "Укрзалізниці" створять ДАК

Понеділок, 9 жовтня 2006, 14:18

Реформування залізничного транспорту планується почати зі створення Державної акціонерної компанії "Українські залізниці".

Це визначено концепцією держпрограми реформування залізничного транспорту, яку було оприлюднено держадміністрацією залізничного транспорту "Укрзалізниця", передає "Інтерфакс-Україна".

Документ, підготований за участю Мінтрансзв'язку, визначає основні принципи для розробки держпрограми реформування залізничного транспорту.

Реформування передбачається здійснити протягом десяти років у три етапи.

На першому етапі (2006-2008 роки) передбачається розмежування функцій державного управління та управління господарською діяльністю в галузі. З цією метою функції держуправління, які на даний час виконує "Укрзалізниця", передаються Мінтрансзв'язку, у складі якого буде створено урядовий орган держуправління у сфері залізничного транспорту.

Реклама:

На базі "Укрзалізниці", залізниць та інших підприємств, організацій і установ галузі створюється ДАК "Українські залізниці", яка з урахуванням специфіки залізничного транспорту являє собою єдиний виробничо-технологічний комплекс.

До статутного капіталу ДАК передається: майно держадміністрації залізничного транспорту, державних залізниць та підприємств, що входять до її складу; 100% акцій ВАТ, повноваження управління якими передані "Укрзалізниці"; акції, частки та паї, що належать державі в статутному капіталі господарчих товариств, створених на базі майна підприємств залізничної галузі. Повний перелік майна, яке вноситься до статутного капіталу ДАК визначає комісія з корпоратизації за результатами розгляду та аналізу інвентаризації майна залізниць, підприємств, організацій і установ залізничного транспорту.

На другому етапі реформи (2008-2010 роки) буде вирішено питання подальшої ринкової трансформації галузі.

На третьому етапі (2011-2015 роки) планується здійснити повне розмежування управління інфраструктурою та перевезеннями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!