США хочуть залишити Росію на узбіччі експорту енергоносіїв

Вівторок, 12 вересня 2006, 18:35

У Вашингтоні розповсюджена велика доповідь щодо проблеми енергетичних ресурсів, складена головою сенатського комітету з іноземних справ Ричардом Лугаром, що відвідав Казахстан, Азербайджан, та Грузію.

Метою цієї поїздки стала необхідність окреслити маршрут для експорту нафти та природного газу в регіоні, що має, на думку сенатора-республіканця, "критичне значення в забезпеченні міжнародної енергетичної безпеки", передає Finance.ua.

Відповідно доповіді, експорт енергоресурсів з Казахстану в обхід Близького Сходу і Росії - це "стратегічний пріоритет" Сполучених Штатів.

У документі говориться, що, хоча "йде пошук варіантів розширення експорту нафти і газу через Росію, стратегічним пріоритетом для США є робота з урядом і приватними компаніями Казахстану з метою прокладдання на Захід експортних шляхів через Каспійське море, а по суходолу - через Азербайджан, Грузію і Туреччину в обхід тих територій, що можуть контролюватися країнами Близького Сходу або Росією".

Реклама:

Казахстан, як підкреслюється в доповіді, може стати великим експортером енергоносіїв на світовий ринок, насамперед, в Європу та США.

У ході візиту в Казахстан впливовий американський сенатор провів переговори з керівництвом цієї країни і провідними підприємцями щодо перспективи нарощування видобутку енергоресурсів, а також можливості відкриття "експортних коридорів" за допомогою взаємодії Казахстану та Азербайджану.

У Баку Лугар провів переговори на цю же тему з азербайджанським лідером Ільхамом Алієвим.

Відносно Грузії доповідь констатує, що ця країна сильно залежить від імпорту нафти і газу з Росії. "Грузинський уряд повинен продовжити роботу з Азербайджаном для збільшення торгівлі енергоресурсами і диверсифікованості їхніх джерел", - вважає сенатор, підтверджуючи зобов'язання США підтримувати зусилля Грузії в забезпеченні енергетичної безпеки.

Тема збільшення видобутку та експорту енергоресурсів у цих трьох країнах була однією з головних у переговорах американського сенатора з лідерами регіону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!