НБУ вважає, що кредити в гривнях будуть вигідніше доларових

Середа, 7 червня 2006, 09:47

Заступник голови правління Національного банку Олександр Савченко прогнозує зближення ставок по гривневих і валютних кредитах банків в 2007 році.

"Я прогнозую, що вже в наступному році в нас зрівняється ціна по кредитах у гривні й у доларі, а з врахуванням транзакційних втрат позичальників буде більш вигідно брати кредити в гривнях", - сказав він, повідомляють Українські новини.

Савченко підкреслив, що фактором, що сприяє зниженню вартості гривневих кредитів, є політика НБУ, спрямована на стримування інфляції.

"Національний банк впливає на інфляцію монетарними методами. У травні була інфляція 0,5%, влітку, ми сподіваємося, взагалі не буде інфляції. І тільки через подолання інфляції можна прийти до зниження ставок на гривневі кредити", - сказав він.

Реклама:

Факторами, що сприяють подорожчанню валютних кредитів, Савченко назвав підвищення ставок рефінансування Федеральною резервною системою США і Європейським Центральним банком.

"Федеральна резервна система постійно збільшує свою ставку рефінансування, тому вже в наступному році в нас може зрівнятися ціна гривневих і валютних кредитів", - сказав він.

У цьому зв'язку, на думку Національного банку, обмеження кредитування фізичних осіб в іноземній валюті (може бути введене до кінця нинішнього року) не буде мати істотних негативних наслідків.

Він додав, що Нацбанк не має наміру обмежувати валютне кредитування шляхом введення відповідних заборон, а схильний підвищити вимоги до банків з формування резервів під кредити у валюті.

Зараз, за даними заступника голови НБУ, у середньому 9 з 10 кредитів видаються комерційними банками у валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!