База, гроші, пів томографа. Схеми Дубінського в обласній медицині

База, гроші, пів томографа. Схеми Дубінського в обласній медицині

Як пов’язані із одіозним нардепом люди організовують корупційні схеми із закупівлями медичних товарів
Понеділок, 21 серпня 2023, 17:52
військовослужбовець, блогер, економічний експерт

Тільки нещодавно Олександр Дубінський став об’єктом зацікавленості ДБР. Але не через роботу на олігарха Коломойського, репутацію медіакіллера, підозри в шантажі, незадекларовані бізнеси, машини і квартири, скандали навколо розподілу земельних ділянок. 

І навіть не через співпрацю із екснардепом Деркачем, якого оголосили російським агентом і зрадником держави (у цій справі він чомусь проходить лише у якості свідка). Увагу на Дубінського звернули через порушення правил виїзду за кордон для народних депутатів. 

Схоже, що за багато років відсутності реакції з боку поліції та служби безпеки Дубінський впевнився у власній безкарності. А тому продовжує активно шкодити Україні. Причому продовжує просто зараз, як не власноруч, то руками людей, яких він привів у політику. 

Під час війни медична галузь – справжня золота жила для корупційних схем. В Київській області у деякі із цих схем за дивним збігом обставин залучені люди, які в минулому мали одну спільну рису: співпрацювали із Дубінським. 

Реклама:

А згодом під його протекцією потрапили на певні посади, хоча їхня професійна відповідність викликає великі питання. Тим не менш, правильно побудований ланцюг із посад та довірених людей на цих посадах – потенційний інструмент для крадіжок якщо не в державних, то в обласних масштабах. 

Вчасні підписи під потрібними документами нерідко роблять дива: виграються тендери, закуповується за завищеними цінами обладнання, утворюються відкати. Для стороннього глядача все може виглядати цілком законно, і старі досвідчені корупціонери роблять все, аби так воно і виглядало. 

Але і сам Дубінський, і призначені ним люди, схоже, покладаються більше на зухвалість та вдачу, ніж на чіткий розрахунок. Тому такі схеми рано чи пізно спливають на поверхню. 

Отже, в нещодавніх журналістських розслідуваннях щодо медичної сфери кілька разів згадувалися прізвища людей, зв’язок яких із Дубінським кричуще очевидний. Серед них – депутати Київської облради Марія Кисельова та Володимир Тимофійчук. 

Обидва співпрацювали із Дубінським на каналах 1+1 та 2+2, Кисельова також була його помічницею, коли він став народним депутатом. Обидва пройшли по списках до Київської облради саме завдяки протекції Дубінського. 

Пані Кисельова відома своїм несподіваним призначенням на посаду голови Комітету охорони здоров’я, яке вона отримала, не маючи жодної медичної освіти. Згодом вона також обійняла посаду в.о. голови обласної лікарні №2. 

Призначення відбулося, коли голова лікарні Ігор Кучма і його перша заступниця перебували на лікарняному; згодом Кучма був "тимчасово відсторонений" від виконання обов’язків. 

Активісти звертають увагу на те, що всі особи, які намагаються захопити керівництво лікарнею, так чи інакше повʼязані з підсанкційним олігархом Ігорем Коломойським, або із каналом 1+1, або із депутатом Дубінським. 

Сам Дубінський активно займався усуненням Кучми з посади, навіть звернувся до Національної поліції з вимогою розслідувати звинувачення на бік гендиректора щодо доведення до банкрутства, зловживання службовим становищем, неналежного виконання службових обов’язків тощо. 

Виглядає так, що нардеп використав лікарняний генерального директора, аби усунути незручну людину і ввести до керівного складу лікарні своїх людей, розширити штат, та внаслідок цього розширити бюджет, який може стати вразливим до майбутніх корупційних схем. Таких, як великі закупівлі за завищеними цінами через "Базу спецмедпостачання".

"Базою спецмедпостачання" керує ще один екс-колега Дубінського, Володимир Тимофійчук. Цікаво, що від заснування "Прозорро" в 2016 році до лютого 2022 року "База" оголосила закупівель на очікувану суму 4,85 млн грн. 

А вже з листопада 2022 року ця сума виросла до 211,72 млн грн. Можна пояснити деяке підвищення тим, що "База" отримала від облради статус "централізованої закупівельної організації", тобто тепер обласні лікарні мають в обов'язковому порядку проводити свої тендери через "Базу". 

Можна пояснити деяке підвищення і воєнним станом із відповідним зростанням потреб лікарень. Але стрибок майже у 50 разів за півтора роки все одно вимагає більш прискіпливої уваги з боку антикорупційників. Тим більше, що приводів для уваги вистачає і без цього. 

Після призначення Тимофійчука у грудні 2022 року, "База" виступає своєрідним фільтром витрат на тендерах. Взагалі створення "Бази" – потенційно чудова ініціатива, оскільки в теорії вона має привести до уніфікації та спрощення процедури закупівлі для обласних медзакладів. 

Якби на практиці це не призводило до відкатних схем. Початкові документи щодо закупівлі готує лікарня, однак у план закупівель їх вносить саме "База". Вона ж може "рекомендувати" виправити щось у тендері. 

Так, наприклад, у замовленнях двох різних обласних лікарень (в тому числі й Київського обласного онкодиспансеру, очолюваного Аллою Арешкович) на прання з'явилась вимога володіти "інноваційною креативною технологією" і використовувати органічні миючі засоби. 

В усіх випадках знайшовся лише один переможець, який підійшов під висунуті вимоги. Це пральня, записана на 85-річну киянку. На послугах для трьох лікарень вона має отримати 2,7 мільйона гривень. 

Її конкурент, що не пройшов за вимогами "інноваційності", пропонував прати на 6 грн/кг дешевше. В загальних обсягах ця, здавалось би, незначна різниця дозволила би державі зекономити майже 600 тисяч гривень. Оголосити тендер і прописати вимоги до нього таким чином, щоб за ними пройшов тільки один (заздалегідь обраний) кандидат – відома відкатна схема. 

Цікаво, що одна із двох найбільших закупівель через "Базу" стосувалась послуг харчування також саме для "Київського обласного онкологічного диспансеру" під керівництвом Арешкович, кандидатуру якої на посаду радниці з питань закупівель медобладнання колись лобіював… народний депутат Олександр Дубінський, який також вніс її в списки на балотування в облраду. 

Не менш цікавим є кейс із закупівлею вищезгаданим онкологічним диспансером томографа. 11 квітня 2023 "База" за результатами тендеру повідомила про намір замовити фірмі "УМТ+" систему однофотонної емісійної комп’ютерної томографії вартістю 44,53 млн грн ($1,21 млн). 

Але два роки тому "Одеський обласний онкологічний диспансер" замовив тим же "УМТ+" аналогічну систему на 42% дешевше у доларах, за 23,89 млн грн ($856 тис). Не менш важливим за ціну є те, яким чином відбувався квітневий тендер. 

"База", купляючи томограф для онкоцентру, дала бізнесу лише тиждень на збір документів і підготовку пропозицій, хоча не очевидно, із чим міг би бути пов’язаний такий поспіх. 

До цих випадків можна додати історію із весняним тендером "Бази", який стосувався закупівлі лабораторних центрифуг. В результаті ТОВ "АЛТ Україна ЛТД продала 7 таких центрифуг за ціною, очевидно вищою за їхню роздрібну ціну. 

Наприклад, центрифуга MPW-150R в роздрібному продажі коштує 185 065 грн, а у пропозиції АЛТ на тендері від "Бази" бачимо суму 257 549. Куди пішла різниця у 72488 грн (28.15%) – ще одне риторичне питання. 

Центрифугу MPW-55 продали за 103 576 замість 73646 грн (різниця 28.9%), центрифугу FV-2400 – за 17400 при роздрібних 12300 грн за одиницю (різниця 41.46%). Отже, копієчка до копієчки, тільки на трьох центрифугах хтось поклав у кишеню 121 368 грн. Впевнений, якщо прискіпливо проаналізувати тендери "Бази", таких копієчок можна знайти на кілька мільйонів. 

Видання "Українська правда" попросило Дубінського дати коментар щодо його зв’язку із Арешкович та щодо корупційно ризикових закупівель онкоцентру. Дубінський відповів, як завжди, дуже розмито. 

Тобто прямих відповідей на питання не дав, тільки згадав, що давно знає Арешкович, як висококласну лікарку та менеджерку. І що його контакти із нею зараз обмежуються лише питанням лікування в її диспансері його батька. 

Як бачимо, не обійшлося і без чергового спекулювання на батьківському здоров’ї, яким він, вочевидь, прикривається не тільки задля виїзду за кордон. 

Звісно, остаточний висновок щодо законності закупівель і ролі в них Дубінського мають зробити відповідні правоохоронні органи. Але для цього необхідна їхня увага, а ще – достатній розголос не тільки в медіа, але і серед посадовців, депутатів і чиновників, зокрема, партії "Слуга народу", які мали б виразити своє невдоволення подібною ситуацією із своїми колегами в КОР. 

Недостатність розголосу наштовхує на думки про те, що Дубінського просто бояться. Причина – його репутація так званого медіакілера. Тобто людини, яка за допомогою фейків, чорного піару, розповсюдження неперевіреної або відверто брехливої інформації руйнує чужі реноме. 

В ЗМІ нещодавно виходили відеоінтерв’ю та статті про те, як Дубінський погрожує екс-колегам та збирає на них компромати. Зокрема, згадували і депутатів Кисельову, Тимофійчука та інших у контексті тероризування інших депутатів та однопартійців фракції "Слуга народу" шляхом компроматів у телеграм-каналах "Область тьмы" та "Компромат.leaks". 

Дійшло до того, що в якості компромату на деяких депутатів Дубінський виставляє зв’язок… із самим собою. В принципі, для людини з від’ємною репутацією такий хід виглядає досить логічно. Не буде сюрпризом, якщо виявиться, що і підвладні йому депутати КОР діють за його вказівками саме через страх. 

Феноменальний цинізм Дубінського полягає в тому, що він примудряється не просто порушувати закон, але й паралельно у своїх блогах активно лаяти за аналогічні порушення інших чиновників. 

Так, він голосно засуджував відпочинок Аристова у Майамі, а сам водночас ніби для супроводу хворого батька (насправді, ні) виїхав до Барселони. Так само він постійно викриває чиїсь корупційні схеми в той час, як призначені на посади завдяки його протекції люди фактично крадуть державні гроші, при цьому не забувають, за завітами свого патрона Дубінського, піаритися на цьому. 

Саме тому пані Кисельова у фейсбуці звітує про візити іноземних комісій до реабілітаційного відділення лікарні №2, хоча до його заснування не має жодного відношення. 

Я вже не вперше задаю риторичне питання, чому людина із від’ємною репутацією та потужним шлейфом корупціонера, чорного піарника і держзрадника була і залишається народним депутатом в умовах повномасштабного вторгнення. 

Сподіваюсь, посадовці, які з тих або інших причин бояться Дубінського, рано чи пізно зрозуміють, що він – колос на глиняних ногах. Людина, вся влада і вплив якої тримаються на погрозах, компроматах та голосній медійній присутності, і яка водночас продовжує шкодити країні. 

В найкращих традиціях російської школи пропаганди, викривляючи правду і насолоджуючись власною безкарністю. Непокаране зло завжди повертається і творить нове зло, і рано чи пізно цьому потрібно покласти край. 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: