Як податківці знищують успішне підприємство. Кейс від бізнесу

Як податківці знищують успішне підприємство. Кейс від бізнесу

Через відмову експортеру у відшкодуванні ПДВ на десятки мільйонів гривень успішне підприємство опинилося на межі закриття.
П'ятниця, 28 липня 2023, 14:05
директор ТОВ "Верба-ВВ"

У публічному просторі лунає багато закликів залучати інвестиції для відновлення України від наслідків війни, але успішний вітчизняний деревообробний бізнес, на жаль, змушений розглядати варіанти релокації за кордон через свавілля податкової служби та поліції. 

Наш бізнес уже на межі власних ресурсних можливостей і може просто фізично не витримати чергове сумнівне рішення чиновників чи їхніх необґрунтованих заходів.

Відповідно – люди втратять роботу, а Україна втратить одне із успішних підприємств деревообробної галузі. При цьому ми змушені вже не теоретично, а практично приступати до варіантів релокації.

За останні кілька місяців податківці заблокували відшкодування ПДВ на загальну суму близько 22,5 млн грн. Ситуація не змінюється попри виграні суди та звернення у відповідні інстанції.

Реклама:

Ми надаємо чиновникам з податкової всі необхідні документи та пояснення, але вони зумисне зовсім не чують бізнес та не беруть до уваги жодних аргументів. 

Це, звісно, їх право, але коли "маски-шоу" тривають роками і перетворюються на свавілля, де приватну компанію (без суду та слідства) називають винною у якихось порушеннях – це фізично унеможливлює подальшу стабільну роботу та подальший розвиток в Україні.

Чим більше скаржимося, тим більше свавілля

Ми скаржимося на свавілля зі сторони податківців до суду, однак судові процедури тривають роками, тому репресивні заходи чиновників, на жаль, досягають свого негативного ефекту відразу під час їх застосування і методично знищують успішне приватне господарство Волині. 

І навіть якщо суди згодом визнають дії чиновників неправомірними, як у нашому випадку, шкоду, втрачений час та можливості вже ніхто не поверне.

Ми скаржимося на протиправні дії поліції щодо вилучення майна (суд дозволив вилучити 13 колод, а поліція забрала понад 4300), однак ніхто з чиновників так і не поніс відповідальності за таке свавілля. 

Наприклад, зверніть увагу на рішення Верховного Суду України у справі №903/5/2 від 14.03.2023 року, який визнав факт поширення лісівниками Волині недостовірної інформації та зобов’язав її спростувати

Або на виправдальний вирок суду у справі №159/375/22 від 28.03.2023 року, який доводить, на наш погляд, замовний характер поліцейського тиску на бізнес.

Втрати підприємства від всебічного тиску, уже вимірюється мільйонами, але кого це турбує? І це лише маленький епізод із загальної картини "кошмарення" бізнесу в умовах війни.

У ТОВ "Верба-ВВ" роками тривають різні перевірки за перевірками. Що податківці шукають, чого саме домагаються силовики? Або "співпраці" і повернення "роботи" у корупційне русло, або ніхто "без відома" силовиків та податківців на Волині працювати не буде? 

Хіба по-іншому можна розцінювати сукупність послідовних умисних вчинків зі сторони таких представників держави?

Ймовірно, образилися на відмову співпрацювати у корупційних оборудках, тому раз за разом зловживають владними повноваженнями та бюрократичними процедурами та створюють перешкоди господарській діяльності?

П’ятий місяць бізнесу не відшкодовують ПДВ: що далі?

Вже п’ятий місяць підряд податкова безпідставно скасовує для ТОВ "Верба-ВВ" (як експортеру) нарахування та відшкодування ПДВ. Саме так завдається колосальна шкода бізнесу, адже знищується реальний сектор економіки, до речі, не руками російських ворогів, а руками українських державних службовців. 

Невже такі чиновники забувають, кому служать в умовах війни? Невже не одну мету переслідуємо – відновлення України?

Звісно, "злі язики" почнуть стверджувати, що не все так "однозначно" з цим бізнесом, що податкова, поліція дуже агресивна, бо намагається стягнути якомога більше податків, а підприємці намагаються все "оптимізовувати" і не є "білими та пухнастими!

Та не треба бути спеціалістом, щоб проаналізувати хоча б поверхнево всі заходи податкової та правоохоронців щодо ТОВ "Верба-ВВ" і побачити їх підозрілу неадекватність, непропорційність та надмірність (перелік та короткі характеристики – нижче). Іншими словами – щоб побачити неприховану, ймовірно, корупційну складову такого тиску.

Окремо звернемо увагу, що з початком великої війни, у критичний для держави кризовий період, ТОВ "Верба-ВВ" не те що не уникало, а навпаки – сплатило великі суми податків наперед, допомагало армії і сьогодні продовжує забезпечувати всім необхідним військових.

Наше підприємство – одне із найбільших експортоорієнтованих підприємств, лідер в галузі виробництва та експорту європіддонів, паливних гранул, регулярно заводить "валютну виручку" до України, чим підтримує національну економіку та позитивну динаміку торговельного балансу. 

Ба більше, багато людей отримують зарплату, що впливає на місцеву соціальну інфраструктуру та економічний мікроклімат загалом.

Факти зловживань податківців

Упродовж 2020-2023 років Головне управління ДПС у Волинській області провело 17 позапланових документальних перевірок ТзОВ "ВЕРБА-ВВ" щодо дотримання податкового законодавства при декларуванні від’ємного значення з ПДВ, у тому числі заявленого до відшкодування з бюджету.

За результатами перевірок податківці виставили 43 податкових повідомлень-рішень на загальну суму близько 22,5 млн грн. 

В усіх випадках податкові повідомлення-рішення, винесені Головним управлінням ДПС у Волинській області за результатами проведених перевірок, були безпідставними, оскільки виявлені та відображені у актах порушення не відповідали фактичним обставинам справи та суперечили нормам чинного законодавства.

Не погоджуючись із вказаними рішеннями податкового органу, ТОВ "Верба-ВВ" зверталась до суду із адміністративними позовами про визнання їх незаконними та скасування.

Судові рішення на користь ТОВ "Верба-ВВ" проти податкової

  1. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 10.03.2021 у справі №140/16631/20 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 977116 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  2. 13 січня 2023 року Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі №140/7397/22, яким повністю задовільнив позов ТОВ "Верба-ВВ", визнав протиправними та скасував податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 140760 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  3. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 17.01.2022 у справі №140/17676/20 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 542847 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  4. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 21.11.2022 у справі №140/797/21 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 504351 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  5. 21 січня 2022 року рішенням Волинського окружного адміністративного суду у справі №140/10964/21 повністю задоволено позов ТОВ "Верба-ВВ", визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 224200 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  6. 08 червня 2022 року Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі №140/3310/22, яким у повному обсязі задовільнив позов ТОВ "Верба-ВВ", визнав протиправними та скасував податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 682373 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  7. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 27.03.2023 справі №140/8346/22 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 2136341 грн. Судове рішення набрало законної сили.
  8. 26 квітня 2023 року Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі №140/393/23, яким у повному обсязі задовільнив позов ТОВ "Верба-ВВ", визнав протиправними та скасував податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 244617 грн. Судове рішення оскаржується відповідачем у апеляційному порядку.
  9. Також, 20 червня 2023 року Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі №140/3832/23, яким у повному обсязі задовільнив позов ТОВ "Верба-ВВ", визнав протиправними та скасував податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 2715747 грн. На даний час судове рішення законної сили не набрало. Дані про його оскарження відповідачем відсутні.
  10. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 15.05.2023 у справі №140/4603/23 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 2033804, 00 грн. Судове рішення оскаржується відповідачем у апеляційному порядку.
  11. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 23.06.2023 у справі №140/6269/20 позов ТОВ "Верба-ВВ" задоволено повністю, визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Волинській області на загальну суму 201880 грн. На даний час судове рішення законної сили не набрало. Дані про оскарження його відповідачем відсутні.
  12. Окрім цього, станом на 10.07.2023 у провадженні Волинського окружного адміністративного суду перебуває три справи за адміністративними позовами ТОВ "Верба-ВВ" про визнання незаконними та скасування податкових повідомлень рішень на загальну суму 4.9 млн грн (№№ 140/6444/23, 140/10710/23, 140/7257/23) та в опрацюванні до оскарження перебуває три акти на суму 11.2 млн грн документальних податкових перевірок від 05.05.2023 року, від 09.06.2023 року та від 06.07.2023 року.

Окремо варто зазначити, що у зв’язку із задоволенням позовних заяв ТОВ "Верба-ВВ" Волинський окружний адміністративний суд стягнув з Головного управління ДПС у Волинській області судовий збір на загальну суму понад 140 тис грн, що призвело до додаткових витрат з бюджету. Усе через винесення службовими особами податкового органу незаконних рішень.

Як податківці знищують успішне деревообробне підприємство Волині

З грудня 2022 року підприємству ТОВ "Верба-ВВ" уже майже пів року 100% не відшкодовують ПДВ через надумані причини. Податківці безпідставно заблокували вже понад 21 млн грн. Якщо тенденція продовжиться, ми змушені будемо зупинити свою господарську діяльність. 

Реєстр заявлених та відшкодованих сум ПДВ ТОВ "Верба-ВВ" за 2022 - 2023 роки*

 

Період

Заявлено ТОВ "Верба-ВВ" до відшкодування на рахунок (ряд. 20.2)

Відшкодовано на рахунок

Не відшкодовано

% невідшкодованого

Січень 2022 року

4 191 214,00

3 346 355,00

844 859,00

20%

Лютий 2022 року

-

-

-

-

Березень 2022 року

-

-

-

-

Квітень 2022 року

-

-

-

-

Травень 2022 року

4 121 239,00

4 033 755,00

87 484,00

2%

Червень 2022 року

8 849 061,00

8 313 066,00

535 995,00

6%

Липень 2022 року

3 407 683,00

3 350 374,00

57 309,00

2%

Серпень 2022 року

5 073 213,00

2 972 544,00

2 100 669,00

41%

Вересень 2022 року

4 482 167,00

2 488 023,00

1 994 144,00

44%

Жовтень 2022 року

3 139 297,00

2 980 349,00

158 948,00

5%

Листопад 2022 року

2 556 623,00

2 556 623,00

0,00

0%

Грудень 2022 року

2 231 194,00

0,00

2 231 194,00

100%

Січень 2023 року

2 024 866,00

0,00

2 024 866,00

100%

Лютий 2023 року

3 990 524,00

0,00

3 990 524,00

100%

Березень 2023 року

4 107 173,00

0,00

4 107 173,00

100%

Квітень 2023 року

3 123 527,00

0,00

3 123 527,00

100%



ВСЬОГО:

51 млн 297 781

30 млн 041 089

21 млн 256 692

41%

* всі - за результатами документальних позапланових виїзних перевірок!

Невже завдання державних службовців знищувати успішний бізнес, а не сприяти його розвитку? 

Просимо вищих посадових осіб держави зрештою звернути увагу на кричущу ситуацію з тиском на наш бізнес та багато схожих підприємств по всій Україні. 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: