Не треба боятися фондів

Не треба боятися фондів

Альтернативою державному страхуванню в Україні може бути недержавне пенсійне страхування. Воно знизило б навантаження на Пенсійний фонд і покращило рівень соціального захисту пенсіонерів.
П'ятниця, 17 травня 2013, 13:46
Андрій Пінчук, народний депутат, Партія регіонів

"Я, может, только жить начинаю - на пенсию перехожу". Почтальон Печкин из Простоквашино

Чи не кожного пленарного тижня в кулуарах Верховної ради точаться розмови щодо пенсійної реформи. Зазвичай опозиційні популісти просто спекулюють на цій темі.

Гасла "Терміново скасувати пенсійну реформу!" та "Руки геть від пенсіонерів!" спекулюють на важливій та болючій проблемі.

В країні складно з грошима. Це факт, і його треба визнати. Скасування пенсійної реформи обійдеться державі у 12,7 млрд грн. Про це недавно заявляла голова ПФУ Валентина Микитенко.

Реклама:

Загальна кількість пенсіонерів в Україні (будь-яких категорій) - близько 13 млн осіб. Вже нині у пенсійній системі на десять платників страхових внесків припадає дев'ять пенсіонерів.

Хоча в останні роки рівень старіння дещо знизився - в країні підвищилася народжуваність, але в найближчі роки процес старіння населення прискориться. Отже, дефіцит пенсійного фонду зростатиме.

В Україні діє солідарна система, при якій усі кошти, які перераховуються підприємствами та застрахованими особами, одразу ж виплачуються пенсіонерам.

Накопичувальна система - так званий другий рівень пенсійної системи - поки в державі не працює. Її реалізація можлива у випадку бездефіцитності бюджету пенсійного фонду. Однак наразі це здійснити неможливо.

Утім, в нагоді може стати закордонний досвід. Система пенсійного забезпечення у Великобританії вважається однією з найдосконаліших у світі. Фактично на цю країну майже не вплинула криза пенсійних систем в Європі.

Британський уряд в числі перших впровадив системи особистого пенсійного забезпечення і поступове скорочення державних пенсій.

Пенсійна система у Великобританії, як і в багатьох інших розвинених країнах, трирівнева. Поділяється на базові державні пенсії, державні пенсії за вислугою років і недержавні пенсії. Нововведенням уряду Британії можна вважати схему особистого пенсійного забезпечення - так звані пайові пенсії.

Головний принцип цієї схеми - дати службовцям можливість отримувати максимально можливу пенсію при відносно невисоких внесках, що може бути актуальним і для України.

Вдало працює пенсійна система в Америці. В США вона ґрунтується переважно на особистому пенсійному страхуванні населення. Отже, при досягненні пенсійного віку людина може не перейматися державним забезпеченням.

У більшості країн зростання пенсійних виплат, старіння населення зумовили перегляд існуючої солідарної системи підтримки літнього населення і визначення основних напрямів реформування системи державного пенсійного забезпечення.

Ми не раз заявляли: альтернативою державному страхуванню в Україні може бути недержавне пенсійне страхування. Воно значно знизило б навантаження на Пенсійний фонд та покращило рівень соціальної захищеності пенсіонерів.

Фото УП

Недержавні пенсійні фонди - НПФ - в Україні є. Правда, популярними їх назвати не можна. У 2012 році в Україні діяли 102 НПФ, які обслуговували тільки півмільйона осіб. При цьому більше 90% активів НПФ сформували внески юридичних осіб.

Тобто працедавці платили внески за своїх працівників, що було додатковим стимулом працювати в тій чи іншій компанії. Переваги для підприємств-вкладників очевидні. Участь в НПФ дає можливість досягти "економічного ефекту".

Тобто підприємство підпадає під пільгове оподаткування, формує додаткову систему соціального захисту і частково вкладає кошти у власне виробництво.

Розвиток НПФ допоможе вивести з пенсійної системи пільгові пенсії. Тобто пенсії, які сплачують представникам "шкідливих" професій: льотчикам, шахтарям, деяким працівникам хімічної промисловості, МНС.

Виходить, що "пільговик" платить внески на державне страхування на п'ять-десять років менше, ніж звичайні пенсіонери, а пенсію отримує на тих же п'ять-десять років довше. Причому, виплата пільгових пенсій фінансується із загального бюджету - фактично за рахунок інших пенсіонерів.

Щоб ліквідовувати цю несправедливість, відповідно до нових законів, забезпечення пільгових пенсій поступово перейде на "плечі" корпоративних і професійних недержавних пенсійних фондів.

Недержавне пенсійне страхування цікаве людям, які отримують пристойну заробітну плату і вже з молодих років роблять запас на майбутні роки. Це умовний "депозит", який приносить дохід, вищий, ніж у будь-якому банку.

Щоб перевірити, чи працює фонд, досить зайти на сайт Держфінпослуг в розділ НПФ і перевірити, чи є фонд в переліку тих, хто подав звітність. Якщо він там є, слід подивитися на чисту вартість активів цього фонду. Якщо цей показник нульовий, значить, фонд де-факто не працює.

Закон щодо роботи НПФ жорстко визначає правила роботи, порядок їх звітності і перевірок, що істотно знижує ризик зникнення пенсійних грошей.

Недержавні системи пенсійного забезпечення впроваджують більшість розвинених країн. Це розуміють і у нас. Використання недержавних джерел фінансування пенсій в розвинених країнах перевірене часом і стимулюється державою.

Так скорочується число людей, залежних від підтримки держави. Держава ж зосереджується на пенсійному забезпеченні найменш захищених верств.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: