Картопляна аномалія Харківщини

Картопляна аномалія Харківщини

"Наші гроші" підготували огляд цін на картоплю, яку цієї осені купували в різних регіонах України. Результати шокували навіть наші цинічні душі.
Вівторок, 20 листопада 2012, 16:18
Юрій Ніколов, "Наші гроші"

"Наші гроші" підготували огляд цін на картоплю, яку цієї осені купували в різних регіонах України. Результати шокували навіть наші цинічні душі.

Ми то думали, що неможливо бути нахабнішими від силовиків. Все-таки хто ж піймає за руку тендерника з СБУ, який для рідної контори купує щось найдорожче і, мабуть, найкраще? Однак виявилось, що в Україні є місцина, порівняно з якою всі інші відпочивають.

Закупівлі картоплі в Харківській області та самому Харкові окупували вершечок хіт-параду "Наших грошей": перші сім позицій рейтингу або 12 з перших 16 позицій. Нижче опинились абсолютно різні регіони - Одеська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Луганська, Закарпатська, Хмельницька області.

До того ж ціна на картоплю на Харківщині виходить за рамки здорового глузду за всіма параметрами. Зафіксовані нами ціни - 2,97-3,90 грн за кг - на 80-130% вищі від середньої ринкової ціни по Україні.

Реклама:

При цьому звертаємо увагу: всі харківські закупівлі здійснено у фізичних осіб-підприємців, відтак ці ціни - без ПДВ. А термін постачання - до кінця 2012 року - не передбачає значних видатків на складське зберігання.

З огляду на такий касовий розрив з іншими регіонами ми навіть не припускаємо, що освітяни та медики під чуйним керівництвом Кернеса та Добкіна займаються якимось дивним гендлярством з неймовірною "дельтою". Бо 20, чи 50% "відкату" ще якось можна натягнути на голову. Навіть на "вишках Бойка" маржа не дотягувала до 80%.

Однак жодної іншої ймовірної версії щодо харківських цін на картоплю у нас теж немає.

Бо ж лише у жовтні під вікнами Азарова бунтували фермери, які розповідали, що у них картоплю скуповують по 70 копійок, і вже потім на базарі вона коштує удвічі-утричі дорожче. Але ж невже посередницька мафія саме на Харківщині має такий потужний вплив на владні установи?

Отже, милуйтеся цінами, за якими владні установи купують картоплю бюджетним коштом платників податків. І хай потім не жаліються на нестачу фінансування для нормального харчування школярів та хворих.

Як ми рахували. До огляду потрапили оголошення про закупівлі, опубліковані у "Віснику державних закупівель" з 1 жовтня по 16 листопада. З поміж сотень оголошень вибирали ті, в яких було вказано придбання картоплі, а не просто "культури овочеві".

*За ринкову ціну взято дані державного НДІ "Украгпропромпродуктивність", який щотижня моніторить ціни в роздрібних мережах України. За цими даними, середня ціна на картоплю 13 листопада в Україні становила 1,67 грн за кг, у Харківській області - 1,7 грн за кг.

Фото sevastopol.su

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!