"Маловідомий" лізинг росіян і Януковичів

"Маловідомий" лізинг росіян і Януковичів

Залізничники вирішили, що 22 мільярди за лізинг електровозів повинна отримати фірма "Прем'єр лізинг", яку обслуговували "межигірські" юристи.
Вівторок, 6 серпня 2013, 09:43
Юрій Ніколов, "Наші гроші"

Минулого тижня пресою прокотилася низка публікацій про те, що "Укрзалізниця" замовила "маловідомій компанії" електровози на 8 млрд грн за лізинговою схемою.

Оскільки "маловідомою компанією" було названо широковідому у вузьких колах фірму "Прем'єр лізинг", то не буде зайвим нагадати про героїв нашого часу, а також трохи додати інформації про ці тендери взагалі.

По-перше, поки різні сайти передруковували один в одного інформацію з першоджерела - "Комерсанта-України" про тендери на 8 млрд грн, у "Віснику держзакупівель" з'явилося ще кілька оголошень про акцепти "Прем'єр лізингу" - наразі на загальну суму 22,33 млрд грн.

З цієї суми 22,07 млрд грн - це закупівлі електровозів, решта - придбання рейко-зварювальних комплексів на автомобільних шасі, які можуть їздити і по рейках.

Реклама:

По-друге, називати "маловідомою компанію" "Прем'єр лізинг" - трохи зневажливо як для фірми, яка до останніх тендерів менш ніж за рік уклала угоди з "Укрзалізницею" на 5,29 млрд грн, а з урахуванням останніх електровозів взагалі матиме тендерний букет на 27,62 млрд грн.

Отже, просто нагадаємо, хто ховається за "прем'єрською" вивіскою. Засновником фірми є Анатолій Герасименко, житель селища Білокуракине Луганської області. Компанія прописана за адресою масовою реєстрації: Київ, вулиця Горького, 97.

 Схема УП

За даними УП, реєстрацією та супроводом діяльності різних фірм, в тому числі й "Прем'єр лізингу", займалася юридична компанія "Стайлинг". Її засновник Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ "Домінанта", основним акціонером якого є ТОВ "Танталіт" - номінальний власний резиденції "Межигір'я" Віктора Януковича.

Директором "Прем'єр лізингу" є Андрій Черніков, теж широковідомий діяч у вузьких колах. У 2009 році він очолював компанію "Укррослізинг", коли вона намагалася продати Київському метрополітену вагони за 1,39 млрд грн. За даними КРУ, вартість вагонів було завищено на 55%.

Натисніть для збільшення

Тоді засновником "Укррослізингу" була кіпрська компанія "Імпофірм консалтінг лімітед". Вона також виступала засновником ТОВ "Албента", пов'язаного з бізнес-групою народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Нині Черніков також відомий як директор ТОВ "Фортуна-лізинг", яке отримало підряд Сімферопольського аеропорту на лізингові послуги вартістю 297,54 млн грн. А директором "Укррослізінгу" після Чернікова була призначена Світлана Жукова, яка до цього працювала у фірмі "ВТБ лізинг Україна", дочірній компанії російського Внешторгбанка.

По-третє, самі тендери пройшли на межі закону.

На тендерах на постачання електровозів залізничники мали по три пропозиції: від "Прем'єр лізингу", а також від фірм "Альянс лізинг" та "ОТП-лізинг".

З цієї трійці лише остання компанія з міжнародної групи ОТП видається абсолютно зовнішнім гравцем, який вирішив спробувати щастя у багатомільярдній грі, а потім здивувався потужностям конкурентів.

Вже після тендеру представник компанії розповідав "Комерсанту", що пропозиція ОТП - лізингова ставка 13% - була зроблена взагалі на межі рентабельності. Тому конкурувати з "прем'єрською" пропозицією 9,5% було взагалі неможливо.

Хоча чомусь видається, що якби "ОТП-лізинг" запропонувала електровози під 9%, то у неї виникли б проблеми з оформленням заявки, і до тендерів допустили б лише двох інших учасників.

У цьому випадку "Альянс" забезпечив би "Прем'єру" тендерне алібі, будучи єдиним мінімально необхідним конкурентом для процедури "відкритих торгів". Бо ці фірми недалеко попадали від спільної яблуні.

Віктор Янукович і Володимир Путін. Фото Дмитра Азарова

Як вже було сказано, "Прем'єр-лізинг" мала справу з юридичною компанією "Стайлинг". Саме ця юридична компанія 2011 року заснувала фірму "Альянс лізинг" - згодом її було перереєстровано на такого собі киянина Сергія Білоткача.

Така "пов'язаність" законом не карається, бо правоохоронцям та іншим стражам держбюджету потрібно, щоб хтось їм офіційно довів наявність у тендерних конкурентів одного співзасновника з часткою щонайменше 25% в обох компаніях. На все, що складніше описує зв'язки між фірмами, закон офіційно плювати хотів.

Цього разу плювок вийшов аж на 22 мільярди.

Також є сумніви у тому, чи була це найкраща схема. Закупівля в кредит коштує дешевше від лізингу, бо постачальник закладає у свою винагороду і кредитний відсоток, і ризик, що замовник з часом відмовиться від придбаних електровозів.

То хто ж отримає задоволення від цієї схеми?

"Комерсант" відзначав, що "Прем'єр лізинг" зміг запропонувати найнижчі відсотки, бо за фірмою, можливо, стоять дешеві кредитні гроші кремлівського Внешэкономбанку. Також у фірми, наближеної до найвищого керівництва країни, у рукаві можуть бути варіанти компенсації лізингової ставки від виробника техніки.

Чому б не припустити, що російські виробники електровозів, а саме у них будуть купувати техніку, мають відповідну вказівку з Кремля підтиснути свою маржу на кілька відсотків, які у вигляді знижки і перекочують у кишеню лізингодавця? У цьому випадку всі учасники схеми будуть задоволені.

Кремлівський банк вкладається у подальше збільшення залежності української економіки від російських грошей, російський виробник отримує величезне замовлення на кілька років роботи, мешканець селища Білокуракине отримає свій процент від багатомільярдного замовлення. Оплачує ж банкет "Укрзалізниця".

Єдине питання, чи будуть задоволені пересічні українці та вітчизняний бізнес, яким "Укрзалізниця" по кілька разів на рік підвищує тарифи на перевезення, бідкаючись на свою збитковість.

Оригінал публікації: "Маловідомий" лізинг росіян і Януковичів

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: