Горе-корупціонери

Горе-корупціонери

Конституційний суд задовільнив прохання чиновників та депутатів-регіоналів. Віднині вони не мають розповідати виборцям, які мають доходи та що купували. А також вони зможуть і надалі володіти бізнесами, що є прямим протиріччям навіть не закону – логіці. Адже державна служба у будь-якій країні світу означає передусім відсутність у чиновника власного інтересу.
Вівторок, 20 березня 2012, 12:49
Андрій Авторгов, адвокат

Від редакції. Нещодавно в Україні розвернулася інформаційна кампанія, яку ініціювали 53 депутати від Партії регіонів. Вони попросили Конституційний суд скасувати два положення закону "Про засади запобігання і протидії корупції", що набрав чинності 1 січня 2012 року.

Перше - вони попросили дозволити чиновникам та депутатам не показувати свої доходи та видатки напередодні виборів. Друге – дозволити приймати участь у загальних зборах пiдприємств або органiзацiй, якi мають на метi отримання прибутку.

Перший пункт став депутатам та чиновникам на заваді тому, що вони мали звітувати про придбання нерухомості та транспортних засобів, а також будь-яких предметів вартістю понад 150 тис грн. Другий – тому що багато хто з "державників" насправді є власником або навіть керівником бізнесу.

Сьогодні стало відомо, що Конституційний суд задовільнив прохання цих чиновників та депутатів. Вони не мають розповідати виборцям, які мають доходи та що купували. А також вони зможуть і надалі володіти бізнесами, що є прямим протиріччям навіть не закону – логіці. Адже державна служба у будь-якій країні світу означає передусім відсутність у чиновника власного інтересу. А в Україні навпаки: починаючи з певного рівня, чиновники виявляються одними з найбагатших людей країни.

Реклама:

Наведений нижче матеріал, на нашу думку, захищає позиції групи, на користь якої спрацював Конституційний суд, який насправді має оберігати засади рівності усіх громадян перед законом.

Ми жодним чином не погоджуємось з такою позицією.

.......................................

Конституційний суд України визнав неконституційною заборону для державних службовців та народних депутатів брати участь у загальних зборах підприємств або організацій, які мають на меті отримання прибутку.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень України можна знайти постанови у справах про адміністративні корупційні правопорушення, відповідно до яких державних службовців притягали до відповідальності саме за участь у загальних зборах підприємств або організацій. Доказами у таких справах слугували протоколи загальних зборів таких підприємств.

Під час зустрічі з екс-міністром закордонних справ Великобританії Малкольмом Ріфкіндом, глава Уряду Микола Азаров повідомив, що за корупційні злочини за останні два роки в Україні притягнуто до відповідальності більше чиновників, ніж за всі 20 років незалежності!

Цікаво, скільки з цієї кількості складають особи, вся провина яких полягала в прийнятті участі у загальних зборах підприємства, та як держава збирається відшкодувати таким горе-корупціонерам шкоду, заподіяну незаконним притягненням до адміністративної відповідальності, наслідком якої є також звільнення з держслужби?

Також, якщо переглянути Єдиний державний реєстр судових рішень України, можна знайти досить велику кількість постанов про притягнення до відповідальності за корупційні правопорушення держслужбовців, військовослужбовців та навіть міліціонерів за те, що останні щоб якось прогодувати свою сім'ю та вижити на злиденну зарплатню, у позаслужбовий час працювали на власних автомобілях ….у якості таксистів.

Чому держава витрачає сили, час, всього репресивного апарату на таких горе-корупціонерів, і в той же час називає підкуп депутатів «моральним проступком»?

Кому потрібна така "боротьба з корупцією"?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: