Там, де вірять владі

Там, де вірять владі

Китайські колеги, які нас супроводжували, пояснили, що скрізь треба торгуватися. Торг з іноземцями починається з того, що продавець показує на калькуляторі ціну, а покупець на цьому ж калькуляторі набирає свою ціну, можна навіть утричі меншу.
Понеділок, 4 квітня 2011, 12:58
Петро Кравчук, пенсіонер, директор фонду підтримки підприємництва, Луганщина

У світі існують різні економічні моделі. Знайомлячись з деякими, дивуєшся простоті відносин між владою і бізнесом.

Мені довелося побувати в Китаї, зокрема, у чудовому місті Шанхаї. Я особисто переконався, що країна розвивається неймовірними темпами. У нас слово "шанхай" асоціюється з убогими поселеннями, які досі існують у наших містах і селищах. У самому Шанхаї таких поселень давно нема.

Місто з 13-мільйонним населенням за останні десятиліття стало одним з найсучасніших у світі. У мегаполісі тисячі красивих хмарочосів, в той же час збережено старий центр з його старовинними замками і пагодами.

У відмінному стані міські дороги, які на основних напрямках обладнані багаторівневими розв'язками. Там, де ці розв'язки не вписувалися між будинками, їх побудували над будинками.

Реклама:

Під землею курсує сучасне метро, а по естакадах над землею мчать швидкісні потяги на магнітній подушці. Все навколо зроблено з великою любов'ю і доведено працьовитими китайцями до рівня творів мистецтва.

Вже сьогодні Шанхай є однією з фінансових столиць світу і, мабуть, скоро стане серед них лідером. Безсумнівно, що сприятливий інвестиційний клімат є основою розвитку Шанхаю, але не тільки це.

Історія прогресу китайської економіки починається з малого бізнесу. Шанхайська мерія і зараз вважає пріоритетом підтримку цього сектора економіки.

Мені вдалося познайомитися з унікальною, як я вважаю, економічною моделлю підтримки малого бізнесу. Можливо, хтось знає й інші, але для мене те, що я побачив, є шедевром роботи фахівців місцевого самоврядування.

Я побував на вулиці безподаткової торгівлі. Коли мені сказали про існування вулиці з десятками магазинів і ринків, де підприємець не сплачує жодних податків і зборів, то я спочатку не зміг зрозуміти, яка від цього користь місту.

Однак спочатку про саму вулицю. Пішохідна вулиця Нанкинлу - Nanjing Donglu - це торговельне Ельдорадо Китаю, тут можна знайти практично все.

Простягнулася вона від набережної на 14 кілометрів через все місто. Будинки тут в основному п'яти-семиповерхові, і у всіх до верхніх поверхів розташовані магазини, перукарні, ресторани і кафе.

 

Китайські колеги, які нас супроводжували, пояснили, що скрізь треба торгуватися. Торг з іноземцями починається з того, що продавець показує на калькуляторі ціну, а покупець на цьому ж калькуляторі набирає свою ціну, можна навіть утричі меншу.

Далі починається гучний торг. Тут же з'являються глядачі, які можуть брати участь в торзі, і не обов'язково на боці продавця. В результаті ціна може зменшитися в два рази. Ті, хто були поруч, вітають з покупкою і запрошують відвідати інші бутіки. Незважаючи на сплески емоцій, зберігається доброзичлива обстановка.

Ми, як кажуть на сході, "вдаряємо по руках", а далі треба, щоб товар перейшов у власність покупця. Ось тут стежте уважно, що відбувається, і в чому секрет.

Продавець виписав мені квитанцію у двох примірниках. У першому рядку квитанції вказав суму початку торгу, у другому - суму закінчення торгу. Квитанції вручив мені і показав касу, куди я повинен внести гроші.

Касир взяв гроші, зробив запис у журналі і поставив штампи у квитанціях. Я повернув квитанції продавцю, він віддав мені упакований товар і другу квитанцію, яка стала товарним чеком.

Я запитав у китайських колег, навіщо такі складності, для чого підприємцям касири. Мені відповіли, що касири - не працівники від бізнесу, а службовці Шанхайського муніципального банку.

Для чого в квитанції вказуються дві суми, для мене залишилося таємницею, але в іншому секрет був розкритий. Вся торгова виручка, зібрана з цієї гігантської торгової площі, надходить в міську скарбницю.

Навіть якщо підприємці заберуть свої гроші на наступний день, то за рахунок постійної інкасації в банку завжди буде залишатися солідна сума, яка може бути використана міською владою як кредитні кошти. Однак у Китаї довіряють своїй владі, і ніхто не поспішає знімати гроші.

У Китаї вірять в надійність банків. Останні події, пов'язані із світовою фінансовою кризою, лише підтверджують цей висновок, оскільки ніхто з вкладників не постраждав.

Так ось у чому секрет - міська влада відмовилася від традиційного оподаткування, але натомість отримала найнадійнішу кредитну лінію, яка перевищує можливий дохід від податків в десятки разів, а бізнес отримав надійний захист і підтримку в особі Шанхайського муніципалітету. От би і нам так, але є кілька проблем.

Перша - це законодавство, яке забороняє звужувати базу оподаткування. Місцева влада до вирішення цих питань не допущена. Навіть якщо ця проблема буде вирішена, є інша: довіра підприємців до влади, а тут ми далеко не на висоті.

Чи можна взагалі говорити на цю тему, коли нове податкове законодавство не те що підтримує, а просто руйнує малий бізнес.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: