Если все коррупционеры и уехали, то на новых элитных автомобилях

Если все коррупционеры и уехали, то на новых элитных автомобилях

В 2023 году продажи, Mercedes-Benz, Lexus и BMW побили все рекорды предыдущих лет. Что происходит? (укр)
Среда, 9 августа 2023, 13:45 -

У червні та липні в Україні щомісяця реєстрували понад 5 тис продажів нових авто, ідеться в заяві асоціації "Укравтопром". Це майже вдвічі більше, ніж у відповідні місяці 2022 року. Однак це ще вдвічі менше, ніж було у 2021 році, мабуть, в одному з "найбагатших" і "ситних" років за останнє десятиліття для українців. Для порівняння: в Польщі, країні з аналогічною чисельністю населення, зараз щомісяця продається близько 40 тис нових авто.

Про повне відновлення авторинку говорити рано, але можна помітити докорінну зміну його структури. Аналіз відкритих даних щодо первинної реєстрації легкових ТЗ на порталі data.gov.ua показав, що відновлення у 2023 році відбувається в основному завдяки збільшенню реєстрації нових автомобілів преміум-сегменту: BMW, Mercedes-Benz та Lexus.

Найбільший стрибок зробила BMW, яка за сім місяців 2023 року посіла четверте місце серед найбільш популярних брендів. За цей час були зареєстровані 1,9 тис машин проти 1,4 тис у 2021 році.

Продажі Mercedes залишилися на тому ж рівні 1,4 тис, що дозволило бренду на початку 2023 року досягти четвертого місця. Зараз німецький автовиробник на сьомому місці.

Продажі Lexus зросли із 700 до 800 нових авто і зараз японський бренд замикає першу десятку. Усі вони вперше опинилися в провідній десятці брендів для українців.

Закриті порти, паливна криза і "курсові гойдалки": що сталося з українським авторинком за рік

Цю трійцю підняло на постамент не тільки загальне зростання відносно 2021 року, а й карколомне падіння продажів у бюджетному сегменті.

Найкращою ілюстрацією цього є французький бренд Renault, який завжди пропонував одні з найбільш доступних автомобілів, у тому числі для комерційного сектору, і довгі роки посідав перше-друге місця. За перші сім місяців 2023 року, порівняно з відповідним періодом 2021 року, продажі Renault впали з 6,5 тис до 2,6 тис машин.

Віцечемпіон минулих років японська Toyota у 2023 році скоротила продажі з 6,6 тис до 3,6 тис. Ще більш показовий справжній дешевий сегмент: реєстрації китайського бренду Chery у 2023 році впали у 3,5 разу до 600 нових машин.

Чому так

Якщо падіння продажів бюджетних авто можна пояснити війною та обвалом ВВП України у 2022 році на третину, то злет продажів віп-брендів може мати кілька пояснень.

Перше логістика. Голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький вважає, що наразі головним чинником, який істотно впливає на кількість продажів нових авто в Україні, є наявність "живих" автомобілів у дилерів.

"Значний попит на якусь популярну модель може випередити логістичні можливості постачальника. Наслідком цього зазвичай стає брак наявних пропозицій, який врешті впливає на статистику. Тож зараз ми бачимо не картину попиту, а результати старань дилерів щодо постачання автомобілів", – наголосив він.

Крім того, українські дилери BMV у 2023 році зарезервували для України частину машин, які були передбачені для російського ринку, і навіть продавали їх з певною знижкою.

Ще одна ймовірна причина  рівень корупції, який не зменшився попри запевнення президента Володимира Зеленського в кінці 2022 року, що всі корупціонери поїхали з країни. Отже, попит на елітні бренди не постраждав.

Наприклад, видання "Наші гроші" регулярно пише про завищені у 1,5-2 рази ціни на будматеріали на державних тендерах. Народний депутат Ярослав Железняк, який очолює одну з тимчасових слідчих комісій парламенту, говорить про десятки мільярдів гривень, які недоотримує бюджет через корупціонерів на митниці і в податковій.

Ба більше, недавній аналіз ЕП показав, що за два роки існування Бюро економічної безпеки не посадило за ґрати жодного злочинця за несплату податків чи нелегальне виробництво.

Як повернути мільярди податків з тіньового ринку вживаних авто

Одним з тригерів може бути скасоване з початку великої війни обов'язкове декларування для чиновників. Уже півтора року вони не зобов'язані звітувати суспільству, коли купують нерухомість чи автівки. Зараз про такі випадки стає відомо лише завдяки журналістським розслідуванням, тож більшість чиновників почувають себе в автосалонах цілком безпечно. Тут міг зіграти роль відкладений за роки чиновницької підзвітності попит.

На користь цієї тези свідчить і те, що різка зміна структури ринку відбулася саме після початку війни, коли було скасоване декларування. Якщо це так, то зрозуміло, чому президент і депутати, прикриваючись війною, не хочуть відкривати декларації чиновників для громадськості, яка може бути шокована побаченим.

На попит на преміум не вплинула конкуренція в сегменті вживаних авто, який обвалив продажі бюджетних марок. Цьому сприяло те, що в квітні 2022 року (до липня 2022 року) Верховна Рада звільнила автівки, що ввозилися в Україну, від сплати мита й інших зборів.

Прибрати людський фактор: коли запрацює розмитнення авто через "Дію"

У найбільш активні місяці використання українцями податкових послаблень кількість імпортованих машин досягла 80 тис на місяць, що у 2,5 разу більше, ніж у минулі часи. Це частково "вбило" попит на нові недорогі авто, але не зачепило преміум-сегмент.

Відомості про транспортні засоби взяті з порталу відкритих даних data.gov.ua. Під продажами мається на увазі первинна реєстрація нового ввезеного з-за кордону транспортного засобу після купівлі в автосалоні.

Реклама: