Мир на пороге кризиса. Почему все говорят о рецессии и какие угрозы есть для Украины?

Мир на пороге кризиса. Почему все говорят о рецессии и какие угрозы есть для Украины?

Пятница, 22 июля 2022, 09:30 -
getty images
Крупнейшие экономики мира готовятся к рецессии. Что на это указывает, можно ли избежать катастрофы и что будет с поддержкой Украины? (укр)

За підрахунками агентства Bloomberg, з початку 2022 року кількість згадок слова "рецесія" в американських ЗМІ зросла вп'ятеро.

Велика війна в Європі, наслідки пандемії та рекордна інфляція змушують аналітиків говорити про неминучість нової масштабної економічної кризи.

Для України такий сценарій може мати негативні наслідки.

Енергетичний дефіцит здатний схилити європейських політиків до послаблення санкцій та пошуку компромісу з російськими окупантами. Більше того, під питанням може опинитися фінансова підтримка України.

Реклама:

Ринки побоюються, що економіка США вже занурюється в рецесію. Британія страждає від Brexit та інфляції, а Росія готується вдарити по країнах ЄС обмеженням постачання газу.

Чи можливо уникнути економічної катастрофи?

Про рецесію

Рецесія – це стан економіки, коли одночасно падає ділова активність, зменшуються витрати на споживання, банкрутують підприємства і зростає рівень безробіття. Іншими словами, це економічна криза.

За останні два десятиліття українці двічі стикалися з рецесією: у 2008 та 2015 роках. Кожного разу країна переживала всі описані явища.

Рецесія не є синонімом апокаліпсису. Економісти вважають її лише частиною циклу: економіка зростає, досягає піку, падає, відштовхується від дна і починається ще більше зростання.

У США з 1948 року фіксувалося 11 рецесій, проте жодна з них не завадила загальному тренду на економічне зростання.

 

Уникнути рецесій неможливо. Під час фази зростання в економіці виникають безліч довгострокових проблем: високий рівень боргу, фінансові "бульбашки", торгові війни, неоптимізовані державні витрати, недофінансування секторів.

Передбачити шок, який викличе рецесію, майже неможливо. У 1974 році падіння спричинило нафтове ембарго з боку країн-членів ОПЕК, у 2008-му – іпотечна криза в США, у 2020-му – пандемія.

Для виходу з рецесії необхідно оживити економіку, створивши стимули для її зростання. Цю функцію беруть на себе центральні банки. Вони знижують ставки за кредитами і заливають економіку дешевими грошима.

Отримавши ці кошти у вигляді позик, бізнес витрачає їх на розвиток. Далі гроші доходять до громадян. Витрачаючи їх, люди створюють попит на товари, які виготовляє бізнес. Так триває до наступної рецесії.

Побічним ефектом таких стимулів є висока інфляція. Ціни зростають через перенасичення ринків дешевими грошима. Ситуація стабілізується, коли нарощується виробництво, а центральні банки згортають програми стимулів.

Якщо центробанк випустить надто багато грошей, а виробництво не відновиться, то інфляція стане неконтрольованою. Споживачі почнуть панікувати, і тоді для стабілізації знадобиться жорстке підвищення облікових ставок.

Зазвичай це боляче б’є по бізнесу і може призвести до виникнення нової рецесії.

Чи буде рецесія в США

З одного боку, американська економіка страждає від наслідків пандемії та сировинної кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

З іншого боку, у споживачів є велика грошова маса. Вона виникла завдяки стимулам Федеральної резервної системи, здійсненим заради боротьби з наслідками пандемії.

Економіка США ніби одночасно відновлюється та гальмує. Від цього деякі показники суперечать один одному. Це заважає точно визначити, зростає американська економіка чи скорочується.

У США рецесію оголошує Національне бюро економічних досліджень. Утім, орієнтуватися на нього не варто, бо його висновок приходить із запізненням. Так, у 2020 році рецесію оголосили через кілька місяців після початку пандемії.

Інвестори намагаються передбачити майбутню рецесію за допомогою інших індикаторів: темпів зростання ВВП, рівнів безробіття, ділової активності та споживання.

У першому кварталі ВВП країни скоротився на 1,6%. У Федеральному резервному банку штату Атланта попередили, що скорочення американської економіки триватиме і в другому кварталі.

Якщо ці прогнози правильні, то ВВП в Штатах скорочуватиметься два квартали поспіль. Технічно це рецесія, і підприємства вже мали б звільняти працівників, проте один лише реальний ВВП не дає повної картини.

Тимчасом американський ринок праці почуває себе непогано. Рівень безробіття в Штатах чотири місяці тримається на комфортному рівні – 3,6%. Щобільше, на ринку праці відкрита рекордна кількість вакансій – понад 11 млн.

Індекс зростання промислового виробництва теж у нормі. На прийнятному рівні його підтримує видобувна промисловість.

Утім, якщо подивитися на складніші показники, то причина занепокоєння інвесторів стає зрозумілою.

До прикладу – американський індекс ділової активності в промисловості (PMI), у якому зібрана інформація про замовлення на підприємствах, зайнятість, виробництво та створення запасів.

Вважається, що активність підприємств починає скорочуватися, коли PMI опускається нижче 50. Цей індекс падає з листопада 2021 року і становить 53 пункти. На такому ж низькому рівні він був у червні 2020 року – у розпал пандемії.

Викликає занепокоєння й інфляція. У червні вона становила 9,1%, це рекорд за останні 40 років. Зростання цін виснажує споживачів і змушує відкладати купівлю дорогих речей. Як наслідок, підприємства втрачають потенційні прибутки.

Індекс Мічиганського університету, який вимірює настрої споживачів, зараз на історичному мінімумі. За рік він упав з 85,5 до 50, що свідчить про зростання невпевненості людей у своїх фінансових можливостях.

 

Корінь проблем економіки США – у постійному зростанні цін. ФРС втратила контроль над інфляцією і намагається її приборкати, підвищуючи ключову ставку. З лютого її підіймали тричі і зараз вона перебуває в діапазоні 1,5-1,75%.

Це призвело до зростання відсотків за всіма кредитами, тож неминуче вдарить по бізнесу і загальмує економіку. Аналітики побоюються, що подальше підвищення ставок може призвести до рецесії.

Економічна модель Bloomberg прогнозує рецесію в США у 2023 році з імовірністю 38%, а опитані WSJ економісти вважають, що вірогідність рецесії в найближчі 12 місяців становить 50%.

Очікується, що 27 липня ФРС підвищить ставку на 1%. Представники центробанку США переконані, що такі кроки виправдані, адже висока інфляція може призвести до ще гірших наслідків.

З початку 2022 року американський фондовий індекс S&P 500 втратив 20%. Інвестори продають акції та вкладають гроші в більш стабільні активи: золото, держоблігації, депозити.

Як показало опитування Bank of America, серед великих гравців бажання інвестувати в акції компаній упало до рівня, якого не було навіть під час кризи 2008 року.

Зазвичай така поведінка свідчить про наближення фінансової кризи, хоча частково її можуть викликати спекуляції на тлі заяв про подальше підвищення ставки.

Загалом економіка США залишається здоровою, хоча і має тенденцію до гальмування. На тлі світової кризи та подальшого підвищення ставок рецесія здається неминучою. Питання лише в тому, наскільки вона буде глибокою.

Сумні перспективи Британії та ЄС

Економіка США диверсифікована та загартована багатьма кризами. Американці здатні забезпечити себе енергією і заробляти на зростанні цін на сировину, адже країна є одним з найбільших експортерів газу, вугілля та продовольства.

Цього не можна сказати про Велику Британію та Євросоюз.

Вони десятиліттями скорочували видобуток енергоносіїв і налаштовували ланцюги на дешеві російські нафту та газ. Тепер, в умовах скорочення російських закупівель, їх економіки змушені переживати болючі структурні зміни.

 

Росія з 2021 року не просто обмежує експорт газу. Країна-окупант хаотично відновлює постачання, викликаючи нестабільність. Діапазон цін на європейських хабах за останній рік становив від 360 дол до 3 тис дол за тис куб м.

У таких умовах довгострокове планування неможливе. Бізнес не знає, яку ціну на газ закладати в бюджет. Від цього на виробництвах трапляються зриви та гальмуються інвестиції.

Аналітики Deutsche Bank вважають, що у 2023 році Німеччину чекає рецесія. У зоні ризику через залежність від імпорту енергоносіїв опиняться Італія та Австрія. У 2022 році, на думку Єврокомісії, рецесія може спіткати Естонію та Литву.

"Газпром" обмежив постачання палива в Євросоюз до мінімуму за останні 40 років. Країни готуються до зими без російського газу. За такого сценарію процес падіння європейських економік може прискоритися.

У ЄС інфляція досі перебуває на історично високому рівні – 8,9%. Європейський центральний банк теж був змушений підвищити ключову ставку. Це буде справжнім випробуванням для фінансової системи Євросоюзу.

У Великій Британії ситуація дещо складніша через Brexit. Розрив британської економіки з ЄС припав на період пандемії та великої війни в Україні. Фактично британці перебувають у стані ідеального шторму і теж балансують на межі рецесії.

Чи відчує Україна світову рецесію

Україна переживає найгірший сценарій, але криза в країнах-партнерах може ще більш негативно вплинути на неї.

Рецесія призведе до падіння цін на сировину, тому українські експортери недоотримуватимуть доходи. Однак це падіння не буде особливо помітним на тлі поточних проблем.

"У 2021 році на високих сировинних цінах український експорт зріс на 40%. У 2022 році ми очікуємо, що через війну та зниження світових цін експорт впаде на 40%.

Тобто навіть якщо падіння становитиме 43-44%, то на тлі війни це буде малопомітним явищем", – вважає старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

Через економічні проблеми західним лідерам буде важче підтримувати Україну та посилювати санкції проти РФ.

Іноземні інвестори можуть скоротити обсяги позик Україні для фінансування бюджетного дефіциту та підтримки платіжного балансу. Раніше радник президента з питань економіки Олег Устенко казав, що для покриття бюджетних витрат країні потрібно щомісяця залучати 9 млрд дол.

Утім, економічна криза може простимулювати ухвалення правової процедури для отримання Україною заморожених російських активів, яких для виплати репарацій зарезервовано 300 млрд дол. Поки що реальні політичні кроки для цього зробила лише Канада.

Реклама: