Черный май для Bitcoin. Продолжится ли обвал криптовалют?

Черный май для Bitcoin. Продолжится ли обвал криптовалют?

Понедельник, 16 мая 2022, 10:05 -
getty images
Почему за полгода Bitcoin обвалился почти вдвое, с 64 тысяч долларов до 29 тысяч долларов, и стоит ли сейчас инвестировать в криптовалюты. (укр)

У 2021 році курс Bitcoin показав приголомшливе зростання. Той, хто придбав віртуальну монету на початку року та продав наприкінці, удвічі збільшив свої статки.

Однак за кожним злетом неминуче слідує болісне падіння. За останні місяці найвідоміша криптовалюта у світі впала більш ніж на 50%.

У листопаді 2021 року вартість Bitcoin зросла до більш ніж 64 тис дол за одну віртуальну монету, а зараз вона торгується по 29-30 тис дол. Відчутно просіла криптовалюта на початку травня.

Чому падає курс Bitcoin та чого чекати від головної криптовалюти в найближчому майбутньому?

Реклама:

Чому впав курс Bitcoin

Як не дивно, але падіння основної віртуальної валюти світу почалося після зміни вартості реальної грошової одиниці – американського долара.

Річ у тім, що 4 травня Федеральна резервна система США в рамках боротьби з рекордною інфляцією оголосила про підвищення облікової ставки на 0,5% базисного пункту до 0,75-1%.

Здавалося б, нічого особливого. Наприклад, Україна у 2015 році підвищувала ставку і на 11,5% б. п. до 30%.

Однак ФРС нічого подібного не робила вже понад два десятиліття. Останнє підвищення облікової ставки понад 0,25% б. п. було 16 травня 2000 року.

Чому це так важливо? Підвищуючи ставку, ФРС, яка виконує функцію центрального банку США, фактично підвищує вартість грошей для банків, а отже – для бізнесу, громадян та інвесторів.

Для останніх це сигнал продавати ризикові активи і вкладати у надійніші інструменти, наприклад, в американський долар. Так, власне, і сталося.

Перший удар відчули фондові ринки. За наступні кілька днів японський індекс Nikkei 225 упав на 4,65%, британський FTSE 100 – на 3,82%, американський промисловий Dow Jones – на 6,53%, технологічний Nasdaq втратив понад 12%.

Олії у вогонь підлила компанія Uber. За день капіталізація всесвітньо відомого сервісу впала на 11%.

Це сталося після того, як британська BBC повідомила: через "обережність інвесторів" (після підвищення ставки ФРС) виконавчий директор Uber Дара Хосровшахі попередив працівників компанії про скорочення витрат.

Провідні ділові видання світу пояснювали, що Bitcoin не прив’язаний до традиційних інвестиційних ринків і не є надійним інструментом для хеджування від інфляції.

Проте масовий розпродаж віртуальної валюти, що відбувся на тлі великого спаду традиційного фондового ринку, спростував усі аргументи.

"Це був наратив, але це неправда", – констатує аналітик профільного видання про криптовалюти CoinDesk Даманік Дантес.

За його спостереженнями, траєкторія курсу Bitcoin більше схожа на траєкторію цін на акції технологічних компаній, які працюють із збитками попри високі темпи зростання.

Іншими словами, купівля віртуальної монети зараз нічим не відрізняється від інвестиції в акції технологічних компаній, які мають великий потенціал, але короткострокові перспективи яких не зрозумілі.

 

Зростання капіталізації останніх зазвичай підживлюється надлишковим бюджетом ризикових інвесторів, який зазвичай залежить від процентної ставки, тобто від вартості грошей.

З огляду на підвищення ставки ФРС та зменшення апетиту інвесторів до ризику розпродаж Bitcoin не є чимось дивним.

"Інвестори і трейдери шукають стабільності, високоякісних цінних активів. Це повна протилежність такому активу як біткоїн", – пояснює Дантес.

Що кажуть експерти

Один з авторів бестселера "Багатий тато, бідний тато" та підприємець Роберт Кійосакі назвав обвал Bitcoin  "чудовою новиною".

Він зробив прогноз, що курс віртуальної монети опуститься до 17 тис дол. Це майже вдвічі нижче, ніж зараз.

"Як я казав раніше, чекаю падіння біткоїна до 20 тисяч доларів. Потім дочекаємося тестування дна, яке може бути на 17 тисячах доларів. Як тільки це станеться, я зайду по-крупному. Кризи – найкращий час розбагатіти", – заявив він.

Якщо Bitcoin не втримається на позначці 30 тис дол і вище, то його курс падатиме навіть сильніше, ніж очікує Кійосакі, кажуть технічні аналітики.

Головний стратег з питань капіталу американської інвестиційної компанії Stifel Баррі Банністер вважає, що вартість найвідомішої криптовалюти може знизитися до 15 тис дол за монету.

"Біткоїн чутливий до ВВП. Біткоїн падає, коли індекс PMI Manufacturing (індекс ділової активності – ЕП) падає, а це ми очікуємо в третьому кварталі 2022 року. Це вказує на те, що останнє капітулянтне падіння біткоїна може бути ще попереду", – каже він.

Рейтингове агентство Fitch попереджає, що криптовалюти та цифрові фінанси можуть зіткнутися із "значними негативними наслідками, якщо інвестори втратять довіру до стейблкоїнів (криптовалюта, курс якої прив’язаний до реальних активів), оскільки багато фінансових регуляторів за останні місяці збільшили вплив на цей сектор".

"Хоча ринку ще потрібно повністю перетравити всю паніку, пов’язану з TerraUSD (стейблкоїн, капіталізація якого 8 травня обвалилася з 18,7 млрд дол до 2 млрд дол – ЕП), яка може супроводжуватися капітуляцією (банкрутством проєкту TerraUSD – ЕП), біткоїн наближається до дна з точки зору термінів", – вважає аналітик ринку криптовалют з японської біткоїн-біржі Bitbank Юя Хасегава.

Чого чекати

Падіння Bitcoin і TerraUSD викликають тривогу в міністра фінансів США Джанет Єллен і голови американської Комісії з цінних паперів і бірж Гері Генслера. Це може призвести до більшого регулювання криптовалют.

Обвали курсів віртуальних валют, які часто трапляються, можуть викликати сумніви щодо майбутнього криптоактивів у більш широких масштабах.

Ці сумніви підкріплюються тим, що криптовалюти набувають ознак класичної фондової екосистеми, і все більше професійних інвесторів починають торгувати ними.

У квітні американська фінансова компанія Fidelity Investments, найбільший у США постачальник послуг з управління пенсійними активами, оголосила, що дозволить роботодавцям пропонувати Bitcoin як інструмент для примноження вкладень майбутніх пенсіонерів.

Це при тому, що американське Міністерство праці застерігає роботодавців від такого кроку.

Хай там як, а криптовалюти мають багато фанатичних послідовників, які звикли до різких розпродажів і розворотів. Багато з них вважають, що зараз спостерігається короткостроковий спад.

Наприклад, старший портфельний стратег американської дослідницької компанії Ned Davis Research Патрік Чосік каже, що "довгостроково налаштований на біткоїни".

"Ми все ще бачимо, що розширюється прийняття біткоїна", – каже експерт. Він вказує на міленіалів, які хочуть інвестувати в криптовалюти, бо вони здаються їм "законним варіантом".

Однак не всі погоджуються з такою точкою зору, тож майбутнє криптовалют залишається невизначеним.

Реклама: