Не говори ГОП, пока не началось: почему некоторые украинцы уже сидят без света и чего ждать зимой

Не говори ГОП, пока не началось: почему некоторые украинцы уже сидят без света и чего ждать зимой

Среда, 24 ноября 2021, 07:30 -
unsplash
Отопительный сезон только начался, а некоторым домохозяйствам уже на несколько часов отключают свет. Связано ли это с дефицитом электроэнергии и что будет зимой? (укр)

Після старту опалювального сезону в медіа-просторі побільшало розмов про неминучість "віялових" відключень електроенергії для населення. Окремі медіа та політики заявляють, що вони вже почалися.

Ситуація справді складна і це стосується не лише України. 

Минулого тижня світовий сировинний гігант Trafigura попередив: якщо ця зима буде холодною, то Європі навряд чи вдасться уникнути обмежень у постачаннні електроенергії.

Представники української влади погоджуються, що криза є, однак запевняють: навіть за найгіршого сценарію відключення енергетики для населення не буде.

Реклама:

До яких обмежень слід бути готовими, як дізнатися, коли вони стануться, та за яких обставин країна може опинитися в темряві?

Щодо відключення споживачів

У медіа та в соцмережах останнім часом багато говорять про можливість відключення споживачів від електроенергії, використовуючи терміни, які дивують досвідчених енергетиків.

Зазвичай звучать заяви про "віялові" відключення або "блекаут". Окремі ЗМІ розповідають, що такі відключення вже почалися.

Для початку слід розібратися з термінологією, оскільки існує кілька видів відключень електроенергії, кожен з яких має свою особливість та причини.

Що таке "віялові" відключення

Так звані віялові відключення відбуваються в результаті спрацювання релейного захисту на обладнанні електромережі. Йдеться про підстанції або лінії електропередач.

Вони відбуваються без участі людини та є некерованими.

Релейний захист, відключаючи споживачів, запобігає виникненню великої системної аварії через порушення в роботі обладнання мережі.

Причинами його спрацювання зазвичай є порушення в роботі енергомереж. Тобто тут ідеться не про недостатність обсягів виробництва електроенергії в країні, чим часто маніпулюють.

Що таке ГАВ або графік аварійних відключень

ГАВ – це саме те, що ЗМІ помилково називають "віяловими" відключеннями. У разі недостатності джерел для повного покриття споживання в енергосистемі застосовують графік аварійних відключень – ГАВ.

Тобто до цього заходу вдаються, коли не вистачає ресурсу внутрішньої генерації, імпорту та аварійної допомоги із сусідньої енергосистеми.

Графіки аварійних відключень вводяться примусово за командою диспетчерів, щоб уникнути повного відключення від енергопостачання великого регіону або запобігти автоматичному та неконтрольованому знеструмленню регіону.

Відключаючи частину споживачів на певний час, диспетчери зберігають цілісність енергосистеми та забезпечують її операційну безпеку.

Як складаються графіки аварійних відключень

ГАВ складається та затверджується завчасно, у тому числі на підставі даних, які подають регіональні оператори систем розподілу (ОСР, колишні обленерго). Споживачів регіону попереджають про можливість їх відключення у випадку застосування графіку.

Про необхідність введення ГАВ та про їх масштаби (величину потужності, на яку необхідно зменшити споживання в регіоні) операторам систем розподілу повідомляє диспетчерський центр "Укренерго".

Однак самі графіки аварійних відключень споживачів застосовують безпосередньо оператори, адже споживачі підключені саме до їхніх мереж. Графіки публікуються на сайтах обленерго.

Про загрозу застосування графіків аварійних відключень на своєму сайті також повідомляє "Укренерго".

Зазвичай графіки не застосовуються одразу до всіх споживачів певної категорії в регіоні. Їх застосовують почергово до різних споживачів. Таким чином, ніхто не буде знеструмлений на весь період аварійного відключення.

До населення та соціально важливих об’єктів інфраструктури, наприклад, лікарень, графіки аварійних відключень застосовуються в останню чергу.

Що таке ГОП або графік обмеження потужності

У першу чергу, обмеження електроенергії стосуватимуться великих споживачів, які теж заздалегідь попереджені про це.

Коли йдеться про потужні підприємства, використовується абревіатура ГОП – графік обмеження потужності.

Про пріоритетність такого сценарію в разі розростання енергетичної кризи та виникнення дефіциту електроенергії ЕП писала ще на початку жовтня.

Так, у Міненерго в разі відмови Білорусі продавати електроенергію планували вдатися до штучного обмеження великих внутрішніх споживачів.

За такого сценарію першою під категорію обмежень потрапить промисловість: їй запропонують добровільне скорочення обсягів споживання на 10-20%.

"Якщо добровільного скорочення не відбудеться, промисловість буде обмежена примусово", – говорив співрозмовник ЕП в Міненерго.

Поки що імпорт з Білорусі здійснюється, хоча і з перебоями. У разі його зупинки системний оператор може застосувати ГОП.

Що таке "блекаут"

Найбільш страшне для енергетиків слово – "блекаут" або затемнення. Воно відбувається, коли графік обмеження потужності та графік аварійних відключень не допомогли.

У цьому випадку споживачі від'єднуються від живлення на рівні підстанцій "Укренерго". Тоді без світла можуть залишитися райони, міста і навіть області.

Останній масштабний "блекаут" стався в березні 2019 року у Венесуелі. Тоді світла не було протягом тижня в усіх 23 штатах країни, що призвело до дефіциту продуктів та заворушень.

Блекаут із значними відключеннями споживачів у Венесуелі ставався кілька разів.

Що таке графік планових відключень

Графік планових відключень саме те, що відбувається в багатьох населених пунктах у всіх областях країни, і що споживачі помилково називають "віяловими" відключеннями.

"Щороку в кожній області йдуть ремонти ліній електропередач, побудова, розвиток чи розширення мережі. Енергетики намагаються це робити тоді, коли немає сильних морозів", – пояснює голова парламентського комітету з питань енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

За його словами, це може тривати годину чи кілька годин, але потім споживачі отримують світло. Жодного стосунку до "віялових" відключень це не має.

Інформація про планові відключення є на сайтах операторів систем розподілу (обленерго). Наприклад, мешканці Київщини можуть ознайомитися з графіком планових відключень на сайті "ДТЕК Київські регіональні мережі".

Графік розписаний детально: вказуються дати відключення та включення, райони, населені пункти і навіть назви вулиць та номери будинків.

Чому дедалі частіше говорять про відключення

Перша причина – загострення політичного протистояння. ЕП вже писала, що в Офісі президента з літа готуються до провокацій з боку опозиції, побудованих на темі тарифів та можливих проблем з проходженням опалювального сезону.

Друга причина – суто технічна.

"Через зростання вартості газу населення для опалення може частіше використовувати електроприлади, збільшуючи навантаження на мережі. Це може збільшити кількість аварійних ситуацій", – пояснює менеджер одного з операторів систем розподілу.

Офіційна інформація з боку влади – відключень споживачів через дефіцит електроенергії в системі зараз нема.

"Енергосистема України працює стабільно. Жодних відключень будь-яких категорій споживачів, пов’язаних із заходами для примусового зниження споживання в енергосистемі, у країні не відбувається, графіки обмеження потужності та аварійного відключення не застосовувалися", – запевняють в "Укренерго".

Чи буде так у майбутньому? ЕП стежитиме за подіями на енергоринку.

Реклама: