Профспілки закликають не голосувати за нову редакцію Пенсійної реформи

Четверг, 16 июня 2011
У новій версії Пенсійної реформи, запропонованої Урядом, не враховані основні зауваження, висловлені профспілками, а саме – не створені три базові механізми пенсійної реформи: по-перше, не запропоновані нові механізми наповнення Пенсійного фонду, по-друге, не створені механізми збереження пенсійних грошей та, по-третє, не озвучені способи знищення корупції у системі пенсійного забезпечення

Про це йдеться у спеціальній заяві Національного форуму профспілок України, підписаній його головою Мирославом Якібчуком.


Просто о налогах

«Під час альтернативного громадського обговорення Пенсійної реформи профспілки, експерти та працівники трудових колективів визначили, що основними задачами Пенсійної реформи мають стати, насамперед, дієві механізми збільшення наповнення до Пенсійного фонду, а не обмеження пенсійних витрат. Це може бути виконано за рахунок розробки Програми створення нових робочих місць та законодавчих стимулів для легалізації зарплат», - йдеться у заяві.

Крім того, як зазначають профспілки, Пенсійна реформа не передбачає інституційних гарантій збереження пенсійних грошей, і тому через інфляцію та непрозоре управління пенсійними фондами українці можуть взагалі втратити частину пенсійних грошей.

Нарешті, як йдеться у заяві, нова редакція Пенсійної реформи не демонструє механізмів знищення корупції у системі пенсійного забезпечення.

«Проект закону України «Про заходи для законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», як і в попередній редакції, так і в нинішній, пропонує українському суспільству псевдореформу. Головний недолік пропонованого закону - він орієнтує на боротьбу з наслідками, а не з причинами негативних явищ у сфері пенсійного забезпечення. Замість запровадження комплексу стратегічних заходів з ліквідації основних економічних, соціальних, демографічних причин дефіциту Пенсійного фонду, проект закону спрямовано на вирішення лише одного тактичного завдання – скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду», - зазначають у НФПУ.

Відтак, НФПУ закликає народних депутатів не підтримувати законопроект Пенсійної реформи, а Уряд прислухатися до пропозицій альтернативного громадської обговорення проекту Пенсійної реформи.

Як повідомлялося раніше, Національний форум профспілок України ініціював альтернативне обговорення проекту Пенсійної реформи, яке відбулось у 18-ти регіонах України. За результатами обговорення профспілки, зокрема, запропонували розробити та почати реалізацію національної програми збільшення кількості робочих місць як органічну складову пенсійної реформи, ухвалити національної програми збільшення тривалості життя в Україні, навести у країні порядок із виплатою зарплати.