Сможет ли льготная программа ипотеки "єОселя" стать двигателем рынка новостроек

Понедельник, 31 июля 2023, 08:12
Как изменится рынок первичной недвижимости после запуска льготной ипотечной программы для всех украинцев? (укр)
сособственник группы компаний DIM


Просто о налогах

З 1 серпня українці, які не мають житла у власності, зможуть за потреби скористатись державною програмою "єОселя", будь-які обмеження щодо категорій громадян-учасників знімаються. 

У цієї програми цілком можливо є всі шанси справді стати драйвером будівельної галузі із середнім мультиплікатором 7,8 грн ВВП. Щоправда, з однією поправкою: навряд чи в цьому чи навіть в наступному році. 

Розширення іпотечної програми це швидше гра в довгу на майбутнє, щоб виграти час для будівельної галузі на переформатування і перезапуск процесів.

Ринку давно треба нарешті відкинути ідею про чудодійну фінансову милицю тут і одразу, яка полагодить усе і поверне платоспроможний попит до довоєнного рівня вже завтра. 

Треба бути реалістами: успіх програми буде напряму залежати від обсягу її фінансування, а також від швидкості виділення цільових коштів розпорядником безпосередньо банкам-партнерам.

Зараз саме баланс доступних коштів та швидкість їх виділення банкам - дві ключові проблеми, які гальмують дієвість програми. І це цілком прогнозовано: в країні, де обсяг знищеної інфраструктури за попередніми даними оцінюється в $411 млрд, де понад 170 тис. житлових будинків зруйновано і щодня ворог продовжує завдавати удари, є статті витрат значно нагальніші за повносправне фінансування програми.

Де гроші на єОселю: міфи і правда про фінансування програми

Зараз видано кредитів на 722 млн. Але щоб програма запрацювала так, як про це мріять ідеалісти на ринку нерухомості, потрібно щонайменше 50 млрд в рік. Інакше "доступна іпотека" так і ризикує залишитись лише в мріях станом на зараз, адже результативність програми поки що сягає 4%, якщо брати офіційну статистику: близько 44 тис. заявок і заледве 1700 профінансованих. Є погоджені заявки, які вже 2-4 місяці чекають на гроші. 

Окрім того, перелік акредитованих об’єктів за програмою хоч і розширюється, все ще достатньо незначний по Україні. Це пов’язано передусім з реальною будівельною динамікою, яка має бути достатньо високою. 

Як показує практика, банки не йдуть в проєкти без 30-40% готовності, слідкують та оцінюють роботи на майданчиках, адже хочуть прорахувати усі ризики. 

Перший внесок теж може перетворитись на камінь спотикання для чималої кількості українців: 20%, які і без того є немаленькими коштами, як правило, стосуються вторинного ринку, а на первинному банк попросить від вас збільшити авансовий платіж до 30%. Дійсно доступним він би був на рівні 15%. 

Гальмуватиме вибір для чималої кількості позичальників і умова, за якою гранична вартість не має перевищувати середню вартість житла за регіонами, помножену на відповідний коефіцієнт. 

Для Києва це 24 390 грн (на 47% середньозваженої) х 2,5 (коефіцієнт для Києва, Дніпра, Одеси, Львова, Харкова). За умови, що максимальна сума кредиту визначається до 6 млн грн, як правило, системними банками, це суттєво звужує пошук.

Враховуючи, що отримати кредит на готове житло та ще й з меншим першим внеском легше на вторинці, найчастіше українці поки що користувались кредитами на купівлю старого житла. За даними Опендатабот, 68% від загальної кількості виданих кредитів пішло саме на "вторинку". 

Отже, первинці ще треба провести домашню роботу над помилками, щоб потягатись за увагу і банків, і покупців. То що ж робити девелоперам? На мою думку, є зрозумілий базовий алгоритм.

1. Сподіватись виключно на себе і формувати стійку фінансову модель, яка дозволить пройти будь-які ринкові стрес-тести.

Залучати гроші можна у системних партнерів, бізнес-інвесторів, але в жодному випадку не підсісти на голку грошей покупців та пакетних інвесторів. Незалежно від рівня турбулентності по ринку, треба мати запас міцності і будувати. 

Саме виконання своїх зобов’язань і будівельна динаміка конвертується в лояльність інвесторів попередніх чер та увагу тих, хто зараз в пошуку житла.

2. Бачити в своєму покупцеві - в першу чергу партнера і йти на поступки. 

Це стосується і формування фінансових умов купівлі, зокрема розширених програм розтермінування на 3-5 років, і програм гарантованої дохідності, і систематична робота з попередніми договорами розтермінувань, щоб частка несплачених зменшувалась. 

Треба показувати, що будуєш і виконуєш свої зобов’язання, а отже розраховуєш на подібні кроки і з боку інвестора. 

Насправді саме програми тривалого розтермінування до 5 років з мінімальним першим внеском зараз цікавлять понад 75% покупців на ринку як доступна та зрозуміла альтернатива іпотеці. 

Люди хочуть мати шанс придбати тут і зараз, не чекаючи фінансування від держави чи схвалення кредиту. І найбільший їх страх: а чи добудує компанія, чи не зіллється на півшляху? Проте його можна знижувати, якщо давати реальний будівельний результат.