Что означают "черные метки" о сомнительных бенефициарах в ЕГР

Пятница, 14 июля 2023, 17:42
В Украине заработает новая система идентификации недобросовестных компаний. Кого туда могут внести? (укр)
соучредитель платформы больших данных Vkursi


Инновации в действии

Понад два роки тому Національний банк України зобов'язав небанківські установи розкривати інформацію про власників та їхні зв'язки при отриманні ліцензії, а також публікувати структуру власності на сайтах. І визначив ознаками непрозорої структури власності:

  • відсутність власників істотної участі;
  • роздроблення частки, щоб таких приховати;
  • циклічну структуру власності (якщо фінустанова володіє сама собою);
  • гру у "хованки" за офшорами чи трастами, фіктивними власниками акцій і трастів;
  • непогодження істотної участі. 

Питання до структури власності справді бувають причиною анулювання ліцензії з надання фінансових послуг, наприклад, страхових компаній. Навесні, до прикладу, був такий випадок

Керівникам мільйона компаній загрожують штрафи. Якщо не покажуть схеми з власниками

Регулятор вказав, що структура власності страховика не відповідає вимогам законодавства України. Вже незабаром відмітки про те, що Національний банк України визнав структуру власності непрозорою, фігуруватимуть у ЄДР. Але не тільки такі відмітки.

"Гратися у піжмурки" з державою стане важче

Внаслідок оновлення програмного забезпечення ЄДР технічним адміністратором реєстрів Міністерства юстиції у реєстрі з’явиться:

  • відмітка НБУ про непрозору структуру власності;
  • відмітка щодо можливої недостовірності даних про структуру власності;
  • відмітка щодо можливої недостовірності даних про бенефіціара;
  • відмітка про причини відсутності даних про бенефіціара.

Приклад відміток із ЄДР у досьє юридичної особи на платформі великих даних VKURSI

Відмітки відображатимуться, якщо реєстраційна зміна даних про бенефіціара та структуру власності відбулась після 17 червня 2023 року. Автоматично вони також фігуруватимуть у відомостях ЄДР про підприємства, оформлені після 17 червня цього року. 

До прикладу, одна із відміток виглядає так: "ЗУ "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". 

Такий напис з’являється у ЄДР, якщо при внесенні реєстраційної зміни чи реєстрації нового підприємства реєстратор залишив примітку "Бенефіціар відсутній". 

Приклад відмітки про причину відсутності даних про бенефіціара на платформі великих даних VKURSI

Можна відтепер буде і дізнатися прізвище ім’я та по батькові особи, яка підписала структуру власності, дату і час формування структури власності. 

Поза воєнним часом та з урахуванням закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб" такі відмітки означатимуть проблеми з банком. 

У юрособи можуть вимагати додаткові документи. Це уповільнюватиме, наприклад, переказ коштів через посилені заходи перевірки. Компанії з такими "мітками" одразу потрапляютимуть до категорії клієнтів з високим ризиком ділових відносин. 

У чому проблема "бенефіціарних" даних в Україні

Не зважаючи на гігантське значення "бенефіціарних" і даних про структуру власності для безпеки бізнесу, часто головному реєстрі про бізнес в Україні можна побачити запис: "Бенефіціар відсутній", "Встановити власника істотної участі неможливо" чи "Встановити бенефіціарних власників неможливо".

Це часто означає, що держава з різних причин не володіє даними, хто кінцевий власник того чи іншого бізнесу. Або юридична особа "зробила зусилля", щоб бенефіціарного власника – фізичної особи, яка відповідає визначенню поняття, не було. 

Не забуваємо і про те, що закон про вдосконалення регулювання КБВ скасовує обов’язок щорічно оновлювати дані про бенефіціра чи структуру власності.

Хоч воєнний стан відтермінував новації закону, пошук бенефіціарного власника не лише у ЄДР, а й поза ним, також ретельне вивчення структури власності на виконання закону про фінмоніторинг ніхто не відміняв.

Тому банки і фінкоманії повинні аналізувати такі дані та моніторити суттєві зміни, а компанії – не менш відповідально підтримувати дані про бенефіціарів та структуру власності у актуальному стані. І повідомляти про зміни у радіусі 30 днів. 

Знову-таки, якщо такі зміни настали під час воєнного стану, то реєстраційні дії дозволено здійснити набагато пізніше, а саме після завершення воєнного стану. 

Чи не забагато змін і для чого вони

Зміни наближають Україну до стандартів FATF у питанні протидії відмиванню брудних грошей. Додатково – допоможуть виконати рекомендацію, щоб отримати статус кандидата в ЄС. 

У 2020 році Мін’юст "зарелізив" новий ЄДР, у якому фігурує поняття "кінцевий бенефіціарний власник", відокремлене від засновника, відповідно до закону про фінмоніторинг.

Насичення головного реєстру про бізнес новими даними є логічним продовженням курсу на прозору та збалансовану взаємодію держави та бізнесу. 

А ще цікаво, що нового з врахуванням таких відміток у ЄДР ми можемо дізнатися про "номіналів" і спроби російського бізнесу обійти санкції. Так, не секрет, що за відсутністю бенефіціарів часто "ховаються" передбачувані факти.