Стопроцентные гарантии по вкладам сохранили украинцам 3,4 миллиарда гривен

Среда, 7 декабря 2022, 08:17
Оправдало ли себя внедрение механизма полного возмещения вкладов во время войны? (укр)
директор-распорядитель ФГВФЛ


Инновации в действии

Кризова норма про повне відшкодування за банківськими вкладами фізичним особам та приватним підприємцям на період воєнного стану та три місяці після його відміни діє в Україні понад півроку. 

За цей час квітневий закон №2180-ІХ зберіг українцям 3,4 млрд грн.

Після запровадження стовідсоткових гарантій за вкладами в Україні неплатоспроможними було визнано два банки – "Мегабанк" та "Банк Січ". 

Зараз вкладники цих банків отримують відшкодування від Фонду гарантування вкладів. Загальна сума до виплати — 5,4 млрд грн. В тому числі 3,4 мільярди – кошти по рахунках із залишками понад 200 000 грн. 

До квітневого закону такою була "стеля" відшкодування вкладнику за всіма вкладами в банку. 

Раніше вкладники могли отримати кошти понад гарантовану суму лише як кредитори банку з четвертої черги після продажу його активів. У кризу 2015-2017 років коштів на виплати вкладникам понад гарантовану суму, на жаль, в більшості випадків не вистачило. 

Мінус один. Чому ліквідують банк "Січ" і чи будуть наступні

Активи банків були в поганому стані, а це переважно кредити, тому їх продаж був можливий лише із суттєвим дисконтом. 

В умовах війни відшкодування вкладів дозволяє громадянам отримувати свої заощадження в повному обсязі. Це підтримка як для домогосподарств, так і для банківської системи, адже повні гарантії підтримують довіру вкладників. 

Це вкрай важливо у кризовий період, що підтвердили дослідження цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з економіки. 

Ідея запровадження стовідсоткового відшкодування за вкладами на етапі обговорення викликала жваві дискусії, адже такий крок в Україні було зроблено вперше. 

Ключовими аргументами на підтримку новацій були тимчасовий характер повних гарантій та доведена ефективність цього інструменту в світовій практиці. До того ж, в нашій країні не звичайна економічна криза, а велика руйнівна війна. 

Наразі цей кризовий інструмент повністю виправдовує себе в Україні. Навіть після 9-ти місяців повномасштабної війни обсяг коштів фізичних осіб у банках зростає. 

Наприклад, за жовтень залишки коштів фізосіб, враховуючи підприємців, у банках-учасниках Фонду, виросли на 10 млрд грн – до 970 млрд грн. Повна гарантія та безперервність розрахунків відіграли важливу роль. 

Більшість вкладників сприйняли стовідсоткові гарантії за вкладами позитивно, свідчить проведене в листопаді опитування серед читачів соціальних мереж Фонду гарантування вкладів. 

Так, 43% респондентів відповіли, що наявність повної гарантії додає їм впевненості у збереженні коштів в банку, а ще 17% готові за можливості збільшити обсяг заощаджень на рахунках. 

Що буде далі? Стовідсоткові гарантії за вкладами будуть діяти під час воєнного стану та три місяці після його відміни. Далі, згідно з квітневими змінами до законодавства, повернеться докризова система з обмеженням "стелі" гарантованого відшкодування, проте діятимуть підвищені гарантії до 600 000 грн. Ці гарантії, свідчать дані звітності Фонду на початок жовтня, покриватимуть 60% вкладів в банках. 

Ситуація у банківській системі контрольована. Держава робить усе можливе, аби так тривало і надалі. У відповідь на воєнні виклики Фонд адаптував свої процеси – отримання відшкодування та ідентифікація вкладників проводяться банками-агентами дистанційно. 

Ми ні на день не припиняли розрахунки із вкладниками і з 24 лютого виплатили 5,6 млрд грн відшкодування. 

Тривають і виплати кредиторам, які напряму залежать від продажу активів. Після відкриття реєстрів нерухомості Фонд відновив продаж активів банків, що ліквідуються, у системі Prozorro.Продажі. 

Результати перших аукціонів свідчать, що попит на активи є, а ціни — на довоєнному рівні. Завдяки успішному продажу активів кредитори за січень-жовтень отримали понад 3,5 млрд грн. Система гарантування працює, попри війну та економічні виклики.