Аренда апартаментов: будет ли расти спрос на доходные дома?

Вторник, 28 декабря 2021, 17:33
К 2025 году в крупных городах может значительно возрасти популярность аренды апартаментов в доходных домах. Какие перспективы этого сегмента бизнеса? (укр)
соучредитель и управляющий партнер компании INSPI Development


Инновации в действии

Останні 2 роки довкола розвитку сегменту прибуткових будинків точиться багато розмов. 

Більшість експертів схильні вважати, що це один з найперспективніших сегментів ринку нерухомості в Україні. Проте розвиток прибуткових будинків прямо пов’язаний з платоспроможним попитом. 

Наразі популярність прибуткових будинків у орендарів спостерігається переважно у великих містах України: це Київ, Харків, Дніпро, Львів та Одеса. 

Саме тут сконцентровано понад 80% попиту на довгострокову оренду житла площею від 25 до 50 квадратних метрів. 

Зазначу, що впродовж 2021 року популярність винаймання апартаментів у прибуткових будинках склала близько 10% від загальної кількості орендованих для життя приміщень. 

2022 рік: чого чекати на ринку житла

Проте пропозиція може задовольнити максимум кожного п’ятого потенційного орендаря. Обмежена кількість апартаментів у прибуткових будинках, по суті, "штовхає" девелоперів до розвитку цього сегменту нерухомості. 

За нашими підрахунками, вже за 3 роки суттєво зросте, як кількість прибуткових будинків, так і попит. Звісно, з однією суттєвою обмовкою: за сприятливих соціально-економічних умов, що можуть збільшити рівень доходів громадян.

Прибутковий будинок – це багатоквартирний житловий будинок, спеціально побудований для здачі квартир в оренду.

Все ж, попри економічні "гойдалки", на яких країна хитається з року в рік, процес поступової переорієнтації орендарів з квартир на апартаменти вже запущений. 

До 2025 року в Києві, Львові, Одесі та Харкові може суттєво зрости популярність оренди апартаментів в прибуткових будинках. 

Можна говорити про те, що частка потенційних орендарів у прибуткових будинках різних форматів зростатиме відповідно до наявної пропозиції. 

За даними аналітиків INSPI Development, вже до 2025 року кількість прибуткових будинків у великих регіональних центрах може зрости з 1000 номерів до 2000-3000 апартаментів (близько 30 прибуткових будинків), значна частка з яких буде сконцентрована в Києві, а це понад 40%, Львові і Одесі, де зростання буде на рівні 25-30%. 

Серед найбільших переваг оренди в прибуткових будинках варто виокремити такі: 

1) можливість "готельного" обслуговування, покладеного на керівну компанію (рум-сервіс, ресепшн, клінінг, оплата комунальних витрат тощо);

2) облаштування зручного і сучасного лобі та наявність додаткових об’єктів інфраструктури формату live-work-play (кав’ярні, фітнес-центри, магазини, вбудовані невеликі ТЦ, коворкінги); 

3) безпека проживання, закрита територія, наявність паркінгу тощо. 

Якщо ж говорити про перспективи прибуткових будинків, то розвиток напрямку залежатиме від інвестиційної привабливості, як для девелопера, так і приватних інвесторів, а також рівня платоспроможного попиту. 

Адже вартість проживання в апартаментах співставних з площею 1-кімнатної квартири залежно від класу об’єкта, може бути вищою щонайменше на 30-40%. 

Проте рівень комфорту та додаткові переваги можуть суттєво вплинути на популярність такого типу житла. 

Потенційні наймачі апартаментів в прибуткових будинках налаштовані отримати максимальний комфорт від проживання: від прибирання номерів, дистанційної роботи до відпочинку у кав’ярні прямо в будинку. 

Саме тому девелопери, що планують реалізовувати проєкти в цьому сегменті нерухомості, намагатимуться втілити всі переваги життя в новобудовах, додавши елементи суто готельного сервісу.